![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Pytanie moze sie wydac banalne jednak siedze juz dlugi czas nad tym i
rece opadaja ![]() zakladajmy ze mam jedna kolumne w tabeli o nazwie figury. rekordy w tej kolumnie to np. kwadrat, kolo, trojkat, kolo, kwadrat chcialbym zapytaniem sql doprowadzic do tego by wyswietlilo mi tak : nazwa figury - ilosc wystapienia ![]() kwadrat | 2 kolo | 2 trojkat | 1 Z gory serdecznie dziekuje za naprowadzenie... bawilem sie funkcja SUM ale wciaz nie wiem jak to zrobic dla tylko jedej kolumny. Pozdrawiam i please help me ;p PS. chcialbym zaznaczyc ze z gory nie moge przewidziec jaki bedzie kolejny rekord z nazwa figury... moze byc to dalej np elipsoida obrotowa ;] wiec na sztywno w zapytaniu nie moge pytac ze sortuj po kwadratach itp ... Ten post edytował wasik89 31.05.2010, 12:47:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 4 Dołączył: 2.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja bym to widział w kilku zapytaniach. Najpierw wyciągasz unikatowe wartości (UNIQUE), później SELECT SUM(cyfra) FROM tabela WHERE figura = $figura[$i] czy jakoś tak. Pokombinuj z tym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki
![]() Wlasciwie to pospieszylem sie z tym postem bo zaraz potem rozwiazanie samo przyszlo. Zostawiam kodzik dla potomnosci ![]()
Banalne w swojej banalnosci ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie powinno byc tak?
W Twoim zapytaniu, count zawsze zwroci 1;) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie nie wiem ale wszystko wskazuje na to ze jest ok w swejnormalnosci
![]() Kilka dni juz sie skrypcik testuje i nie natrafilem na bledy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DISTINCT filtruje już po zagregowaniu wyników. Inna sprawa, że nie jest tutaj do nieczego potrzebny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mchl-> fakt:)
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki ![]() Wlasciwie to pospieszylem sie z tym postem bo zaraz potem rozwiazanie samo przyszlo. Zostawiam kodzik dla potomnosci ![]()
Banalne w swojej banalnosci ![]() Hmm a nie powinno być tak ?
-------------------- My mind is glowing ...
Jeśli pomogłem push the button :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno. Ile to jest 'trójkąt'+'trójkąt'+'trójkąt' ?
Ten post edytował Mchl 7.06.2010, 07:03:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno. Ile to jest 'trójkąt'+'trójkąt'+'trójkąt' ? Heh no fakt pospieszyłem się bo to nie jest przecież pole liczbowe ![]() -------------------- My mind is glowing ...
Jeśli pomogłem push the button :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 09:49 |