![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgodnie z rada znajomych z tego forum troszke poczytalem o funkcjach itd i pomoglo mi to troche, jednak teraz w 'fazie Cwiczen" napotkalem sie na problem:
co chce zrobic: mam plik txt - nowosci. txt do tego pliku chce recznie dopisywac nowosci. Nastepnie w ramce z kodem php ma byc wywietlana: linia 1 pliku txt(data najnowsza) - (np: 1 VI 2010) linia 2 - pusta linia 3 pierwsza linia textu po dacie 1 VI 2010 linia 4 tu ma sie pojawic link "czytaj wiecej". zawartosc linku wyswietlana ma byc w iframe o nadanej nazwie linia 5 data poprzednia 28 V 2010 linia 6 - pusta linia 7 - pierwsza linia textu poprzedniej daty czyli 28 V 2010 i linia 8 - tu ma sie pojawic link "czytaj wiecej". zawartosc linku wyswietlana ma byc w iframe o nadanej nazwie. moj obecny kod wyglada tak:
co do zczytywania 1 lini nie ma problemu zadnego i dziala jak nalezy jednakze fwrite mi nadpisuje moj plik txt zamiast dodac link pomiedzy linie w pliku - i tu potrzebuje pomocy oraz prostej informacji jak za pomoca fgets zczytywac kolejne linie a nie tylko i wylacznie 1 linie pliku txt |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może spróbuj z funkcją http://php.net/manual/en/function.file-get-contents.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak aczkolwiekz funkcja podana przez ciebie mam ograniczona ilosc znakow do odczytaniaa z fgets czyta mi cala linie chyba ze jest sposob by uzyc fgets wewnatrz tej funkcji pozatym jak uzyc fwrite by dodawal pusta linie i nie nadpisywal pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dlaczego ograniczona? Parametr maxlen domyślnie jest ustawiony na odczyt aż do końca pliku.
// źle odebrałem w czym leży Twój problem, tu masz przykład znaleziony w sieci, który dokonuje zapisu na końcu pliku:
musisz w fopen() ustawić mode na 'a' wtedy dane zostaną dopisane do pliku Ten post edytował tehaha 28.05.2010, 18:52:20 |
|
|
![]()
|
|
ok jest juz lepiej po zmianie na a ale jak zrobi c np:
zawartosc pliku txt: linia 1 linia 2 linia 3 uzywam fwrite() i mam linia 1 text dopisany za pomoca fwrite linia 2 linia 3 |
|
|
![]()
|
|
wydaje mi się, że tą funkcją umieścisz pointer tam gdzie chcesz http://php.net/manual/en/function.fseek.php
|
|
|
![]()
|
|
czy tym ustawie wskaznik na koniec lini? pozatym teraz ten kod nic nie wyswietla jak zmienilem r+ na a
Ten post edytował caelian 28.05.2010, 19:17:40 |
|
|
![]()
|
|
to pewnie trzeba do odczytu użyć fopen z modem do odczytu r+, i drugi raz fopen z modem do zapisu na końcu 'a', co do tej funkcji http://php.net/manual/en/function.fseek.php, to drugi parametr czyli offset, odpowiada za to gdzie należy przesunąć pointer, aczkolwiek dokładnie Ci nie powiem bo nigdy nie używałem tej funkcji, musisz pokombinować
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:39 |