![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jak uzyskac taki efekt, aby nie przesadzac z ilosci divow (kontenerow) ?
![]() http://img337.imageshack.us/f/img337/3317/szablon.jpg Nie chodzi mi o gotowca, tylko o sposob w jaki mozna taki efekt osiagnac? Dodam ze taki szablon mam juz zrobiony na divach, tylko ze do uzyskania takiego efektu, musialem uzyc kilku dodatkowych divów-pojemnikow, dla kolejnych divow. Zrobilem to tak: 1. div logo 2. div kontener, w nim znajduja sie kolejne divy/okienka (menu) z lewej stronu, ma float: left. 3. div kontener-srodek, znajduje sie w nim okno srodkowe i nad nim ten cienki pasek - przylepiony jest do lewego menu. 4. To wszystko powyzej zapakowalem w kolejnego diva, ktory ma float: left i do niego przelepione jest to menu z prawej strony. 5. Stopka z clear:both; 6. a calosc umiescilem w divie z ustawionym width, zeby przy zmianie wielkosci okna, divy nie rozjezdzaly sie. Wszystko niby dobrze, ale jak popatrze w kod i na to zagniezdzenie divow, to mam watpliwosci, czy nie da sie zrobic tego lepiej/prosciej? Prosze o wskazowki, moga byc napisane w ptk, tak jak ja to zrobilem, bo gotowca mi nie trzeba, tylko pomysl ![]() Ten post edytował lepmajster 27.05.2010, 12:42:34 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pokaż może kod jaki masz? Będzie lepiej odnieść się do tego co już zrobiłeś i zasugerować poprawki ;-)
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ostrzegam ze zabola oczy
![]() Mialem to poprawic, ale dopiero jesli okaze sie ze ten sposob jest dobry, teraz nie ma sensu tego poprawiac, bo pewnie i tak bede musial od poczatku to robic.
no i css
Nie odpowiadam za stan zdrowia psychicznego po przeczytaniu tego posta ![]() A tak powaznie, wiem ze jest namieszane, ale nie o to tu chodzi, chodzi o ogolne zalozenie czy jest dobre? Czy takim sposobem nalezy to zrobic, czy jest lepszy? Ten post edytował lepmajster 27.05.2010, 13:01:06 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie mogłoby zostać, tylko... Czemu nie zrobisz sobie takich kontenerów dla bocznych kolumn i nie zrobisz bloków na liście?
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Generalnie mogłoby zostać, tylko... Czemu nie zrobisz sobie takich kontenerów dla bocznych kolumn i nie zrobisz bloków na liście? Moze i to byl by najlepszy pomysl, ale listy teraz uzywam do linkow w menu. Nie wiem czy to by sie nie gryzlo? Chyba ze zle Cie zrozumialem :/ PS. Czy ten div id="calosc", musi miec okreslona szerokosc, czy moze jakos inaczej daloby sie przytrzymac pozostale divy, tak zeby przy mniejszym oknie nie zjezdzaly w dol. Chodzi o to, ze przy jakiej kolwiek zmianie szerokosci diva menu, trzeba tez edytowac tego diva calosc ![]() Oczywiscie pozycjonowanie absolutne odpada ![]() Tak czy siak, dzieki za info ![]() Chociaz wiem, ze w miare dobrze to robie. Ten post edytował lepmajster 27.05.2010, 13:37:35 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Moze i to byl by najlepszy pomysl, ale listy teraz uzywam do linkow w menu. Nie wiem czy to by sie nie gryzlo? Chyba ze zle Cie zrozumialem :/ Zrozumiałeś ![]() PS. Czy ten div id="calosc", musi miec okreslona szerokosc, czy moze jakos inaczej daloby sie przytrzymac pozostale divy, tak zeby przy mniejszym oknie nie zjezdzaly w dol. Chodzi o to, ze przy jakiej kolwiek zmianie szerokosci diva menu, trzeba tez edytowac tego diva calosc ![]() Oczywiscie pozycjonowanie absolutne odpada ![]() Generalnie, zawsze nadaję swoim kontenerom stałą szerokość + min-width: na ~1024px. Generalnie, 1024x768 jest minimalną rozdzielczością jaką biorę pod uwagę (oczywiście zależy od statystyk strony!). Tak czy siak, dzieki za info ![]() Chociaz wiem, ze w miare dobrze to robie. Nie ma za co ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Generalnie, zawsze nadaję swoim kontenerom stałą szerokość + min-width: na ~1024px. Generalnie, 1024x768 jest minimalną rozdzielczością jaką biorę pod uwagę (oczywiście zależy od statystyk strony!). Faktycznie o tym nie pomyslalem, musze zmienic rozmiar okna z 1080px do 1024px, ale to juz nie problem ![]() Dzieki za rady, o takie wlasnie mi chodzilo ![]() Pozdrawiam i mozna zamknac. -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie o tym nie pomyslalem, musze zmienic rozmiar okna z 1080px do 1024px, ale to juz nie problem ![]() Dzieki za rady, o takie wlasnie mi chodzilo ![]() Pozdrawiam i mozna zamknac. Na laptopie pracujesz jak widzę, mam ten sam ból. Jeśli używasz FF może użyć dodatko Web Developer, masz w nim min. możliwość zmiany rozmiaru okna (nawet definiowania własnych parametrów). -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Na laptopie pracujesz jak widzę, mam ten sam ból. Jeśli używasz FF może użyć dodatko Web Developer, masz w nim min. możliwość zmiany rozmiaru okna (nawet definiowania własnych parametrów). Tak na lapku pracuje, ale to 1080px wzielem raczej tak na chybil trafil ![]() Ale to jak pisalem, szczegol, odejmnie sie troche ze srodka ![]() FF takze uzywam, ale o tym dodatku nie slyszalem i zaraz go zainstaluje, jedyne dodatki typowo "webmasterskie" jakie mam w FF to : - Firebug (sprawa oczywista) - ColorZilla (fajna wtyczka, nakierowujesz myszka na dany element na stronie, a ona pokazuje wszystko co chcesz - kolor, rozmiar, id, itp, bez potrzeby grzebania w zrodle strony. Przydatne jesli swoj szablon opierasz na czyms juz istniejacym ![]() - MeasureIt (podobny do ColorZilla, tyle ze mniej funkcjonalny) Pozdrawiam EDIT: Zainstalowalem i...cos pieknego! Dzieki za to info ![]() ![]() Ten post edytował lepmajster 27.05.2010, 16:18:41 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:15 |