![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pisze wlasnie dziennik internetowy ale mam problem z tabela `oceny`. Jak ją skonsrułować.
Pierwszy pomysł był żeby były tam wszystkie oceny wszystkich uczniów z wszystkich przedmiotów. Ale jak bym pobierał dane SELECT'em to dla każdego przedmiotu musiałbym pobrać od nowa oceny - za duzo zapytan. Rozrozniłem oceny na rozne czesci, klasowki, kartkowki aktywnosc poniewaz sa rozne wspolczynniki. Wolal bym to zrobic w np tablicy wielowymiarowej - Kod $oceny['matematyka']['klasowka'] => 1, 3, 5, 1 Korzystam z najprostrzych zapytań które zawsze wystarczały np.
więc może da się jednak w jednej tabeli to zamieścic ale użyć czegoś więcej niż select (?), albo poprostu inaczej skonstrułować baze danych tylko jak... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
Tabele: Uczen, Przedmiot, Uczen_Przedmiot, Oceny, Uczen_Przedmiot_Oceny. Uczen i Przedmiot lacza sie w Uczen_Przedmiot a ta laczy sie z Oceny w Uczen_Przedmiot_Oceny. Stawiajac ocene uczniowi wybierasz nazwisko w jednym selekcie, potem przedmiot w drugim a nastepnie ocene w trzecim. Wartosc z 1 i 2 selecta zapisujesz w Uczen_Przedmiot, nastepnie pobierasz id ostatniego rekordu i to id zapisujesz razem z wartoscia 3 selecta w tabeli Uczen_Przedmiot_Oceny. To dziala przy zalozeniu ze oceny sa w formacie dost, db, bdb itp. Dla ocen cyfrowych mozna pominac tabele Oceny. Jesli chcesz wyswietlic oceny np Kowalskiego z Matematyki uzywasz takiego zapytania.
Ten post edytował sadistic_son 27.05.2010, 13:14:16 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie da się tego zrobić "estetyczniej" ? Nadal pobierałbym tu jeden przedmiot a mi chodzi, żeby zredukować liczbę zapytań z parunastu (każdy przedmiot) do jednego zbiorowego zapytania o wszystkie przedmioty żebym mógł je wyświetlić w tabelce z ocenami.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko się da ;]
Zrobiłem dla Ciebie Baza:
Zapytanie:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 12:40 |