Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> umowa o dzieło
Papub

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Rozpoczynam współprace z agencją reklamową. Robiąc strony, w stopce jako projekt i realizacja wpisujemy stronę agencji i moją. Czy tak można? Teraz podpisując umowę o dzieło z agencją mogę korzystać z 50% kosztu uzyskania przychodu itd.? i o co chodzi z tymi prawami autorskimi? Nie wiem dokładnie jak to się odbywa. Czy wtedy agencja reklamowa jest autorem strony?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Wykrywacz

-----

To zależy od rodzaju współpracy jeżeli jest to u. działo to masz prawo do korzystania z ulgi polegającej na płaceniu 50% należnego podatku. Prawa autorskie posiadasz w tedy ty, a prawa majątkowe agencja.

Sprawa ma się inaczej jeżeli jest to umowa o pracę w tedy ty nie masz ulgi, a wszystkie prawa należą do agencji, chyba że w umowie będzie stanowić inaczej.
+Quote Post
Papub

-----

ok dziękuje bardzo za pomoc. Teraz już wszystko wiem. Pozdrawiam

Chociaż jeszcze jedno pytanie mam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) właśnie mi się nasunęło. Mogę ciągle mieć umowę o dzieło z tą samą firmą? Bo w sumie ja bym w roku zrobił 30 stron dla agencji reklamowej. To nie ma znaczenia że pracuję ciągle dla tej samej osoby? Bo tutaj jest ciągłość
+Quote Post
Trawka

-----

Jak sama nazwa wskazuje umowa o dzieło musi dotyczyć wykonania konkretnej, całościowej rzeczy. W większości przypadków sprowadza się to do odpowiedniej nazwy wykonanej uslugi na umowie.

Wile umów z jedna firma nie ma nic do rzeczy.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:31