![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zależnosci od ustawienia w cookies chciałbym generowac inną stroną, i np. 1 strona, wybór wieku 5,10,15..
a potem odpowiendo wygenerowana strona. do grafiki, zrobiłym sobie 3 rozne katalogi /images/$wiek/banner.jpg wiec tu w zaleznosci od zapisanego cookies, bedzie pobieral grafike dla danego przedzialu wiekowego. itd. nie wiem ja załadowac treść podstron, czy robic to podobnie z include /texty/$wiek/info.txt czy na if ..? i zawarty tekst. czy ogolnie to jest dobry pomysł na generowanie strony w ten sposób, czy robicie/robilibyscie to inaczej? Ten post edytował ghost2k8 24.05.2010, 23:51:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najbezpieczniej jest zrobic "switch".
Cookie chyba umiesz pobierac ? - $_COOKIE Jesli masz taka potrzebe generowania strony, to mozesz smialo robic, aczkolwiek takich technik raczej sie nie uzywa. Uzytkownik predzej wylaczy strone niz poda ci swoj wiek na wstepie. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tutaj cel dzialania strony jest troche inny wiec uzytkownik napewno wybierze to co trzeba.
ja podalem tylko przyklad. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to czy to dobry pomysł to zależy czy tego potrzebujesz, ja bym to prędzej zrobił tak:
- zmienną zapisywałbym do sesji, a zapis do ciastek służyłby na kolejne odwiedziny - po wejściu na stronę sprawdzam czy ta zmienna, dajmy na to zmienna $_COOKIES['site'] jest ustawiona, jeżeli tak to przypisuję tą wartość do zmiennej sesyjnej: $_SESSION['site'] = $_COOKIES['site']; - jeżeli nie jest ustawiona to, sprawdzasz czy ta zmienna sesyjna jest ustawiona, jeśli też nie to wyrzucasz formularz z tym pytaniem ile masz lat i odpowiedź z niego zapisujesz do sesji i do ciastek; - ale ten wybór strony opierałbym o sesje a nie ciastka, ciastko to tylko dodatkowo, żeby użytkownik przy kolejnych odwiedzinach nie musiał już odpowiadać. - jeżeli tych wyborów byłoby więcej to do walidacji możesz użyć tablicy np. a jeżeli tylko 2 czy 3 to if/else też może być |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:54 |