![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na podstawie tego artykułu http://dev.mysql.com/tech-resources/articl...hical-data.html stworzyłem sobie tabelę przechowującą nieograniczoną ilość podkategorii (struktura drzewiasta LEFT RIGHT). Dodatkowo mam tabelę z produktami powiązaną z kategoriami poprzez products.id_category=product_catetegory.id. Poniższe zapytanie:
wypisuje mi listę kategorii, którą za pomocą dodatkowej kolumny depth i list ul w html-u mogę sobie łatwo sformatować zachowując tym samym strukturę drzewiastą. Problem występuję, gdy przy każdej kategorii chciałbym w nawiasie dodatkowo zaprezentować liczbę produktów należącą do tej kategorii (włacznie z liczbą produktów podkategorii). Czyli kategorii Sklep (tej na najwyższym poziomie) towarzyszyłaby liczba wszystki produktów w bazie. Przy kategoriach bez żadnych przypisanych produktów powinno w nawiasie wyświetlić 0. Przeszukałem całe forum i w ogóle internet również ten anglojęzyczny i nigdzie nie znalazłem żadnego przykładu, a zapytanie jest na tyle trudne, że pomimo całego dnia nie potrafiłem sobie z nim poradzić. Czy da się to w ogóle wykonać w 1 zapytaniu? Bardzo proszę o pomoc, tym bardziej że wydaje mi się, że może to być dość popularny problem. Z góry dzięki :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zapytanie jest na tyle trudne, że pomimo całego dnia nie potrafiłem sobie z nim poradzić Bo i nie ma sensu pobierać tego zapytaniem. Dodaj sobie kolumnę w kategoriach przechowującą ilość towarów i zmieniaj ja przy dodawaniu/usuwaniu produktów -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:03 |