![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym osiągnąć oto takie coś: Użytkownik wpisuje w formularzu pewną liczbę i następnie akceptuje. Zamiast formularza pojawia się odliczanie czasu po upływie którego zostaje do bazy danych wysłany rekord z z wartością wpisaną wcześniej. Coś jak budowanie budynków w ogame ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że najprościej będzie z jquery, po odliczeniu ustawiasz jakieś zdarzenie, tutaj: http://jquery.offput.ca/every/ na dole jest przykład, który co 1 sek wstawia jakiś element jest, też odliczanie, więc myślę, że w miarę łatwo to przerobisz do swoich potrzeb
http://plugins.jquery.com/project/timers Ten post edytował tehaha 23.05.2010, 23:31:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, no częściowo to może i by się sprawdziło ale prawdopodobnie licznik zerował by się po każdym odświeżeniu strony a tego nie chce. Chciałbym aby użytkownik mógł po włączeniu licznika zamknąć przeglądarkę i po powtórnym jej włączeniu, odliczanie było kontynuowane, o ile się jeszcze nie skończyło. Myślałem aby w cookies zapisywać godzinę rozpoczęcia odliczania ale ciasteczka też można ręcznie usunąć. Może każdą taką akcję zapisywać do tabeli "actions" w bazie i po prostu przy każdym przeładowaniu strony pobierać informacje o liczniku oraz jeśli licznik zakończył odliczanie to wyciągać akcje jaka miała się wtedy wykonać i ją wykonać
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to w takim razie musisz to wesprzeć zapisem do bazy, i przy każdym włączeniu strony pobierasz dane ile jeszcze czasu zostało i ustawiasz ten licznik od takiej pozycji ile zostało, chodzi mi ten licznik odliczania w dół, przechowywanie czasu w ciastku może doprowadzić do sytuacji, że ktoś będzie oszukiwał w grze
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nic więcej po za tą bazą nie przychodzi mi do głowy.
Ktoś może jeszcze mógłby się ustosunkować do tego pomysłu albo podać lepsze rozwiązanie ? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:32 |