![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem teraz na etapie tworzenia struktury tabel cech produktów: Oto co wymyśliłem: ![]() Krótkie wyjaśnienie tabel: features_has_categories - łączy daną cechę z daną kategorią (aby przy danej kategorii były dostępne tylko określone cechy) features - nazwy cech features_defaults - zserializowana tablica z domyślnymi wartościami dla danej cechy (np. cecha kolor będzie miała tutaj listę kolorów które wyświetlą się w formie listy rozwijanej) features_values - wartości danych cech (jedna wartość może należeć do kilku produktów, zawarte jest to w tabeli items_has_features_values). Tutaj są 2 rodzaje pola jeden jest dla typu sring drugi dla wartości typu int. Służy to szybszemu wyszukiwaniu danej cechy w bazie (w tym wypadku typu int) items_has_features_values - mówi która wartośc należy do danego produktu, jedna wartość może być połączona z wieloma produktami (jeden do wielu) features_units - jednostki dla danej cechy (np: dm, cd, m, km itp...) Co o tym myślicie ? Troche może skomplikowane ale chce uniknąć powtarzania i ułatwić integracje z wyszukiwarką produktów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podoba mi się pomysł serializacji w features_defaults.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie nie ma sensu rozbijać tego na pojedyncze krotki. Z tego pola będę tylko korzystać w momencie wyświetlania listy wartości dla danej cechy (w formie listy rozwijanej).
Np. może tam być lista kolorów. W momencie gdy wybiorę kolor 'czerwony' to zostanie on i tak dodany w formie tekstowej do tabeli features_values - pole value_string. No chyba że już taki istnieje to wtedy dodam tylko krotkę łączącą tą wartość z danym produktem (czyli dodaje krotkę tylko do 'items_has_features_values'). Nie chce żeby wartości były powtarzane. Reasumując sama zserializowana tablica domyślnej listy wartości służy tylko pomocniczo do ograniczenia wpisywanych wartości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale serializując nie dodajesz klucza obcego na wartość i tracisz solidność struktury. Nie wiem na ile duży projekt tworzysz, ale jeśli co najmniej średni, to jednak zdecydowałbym się na pojedyncze rekordy dla wartości domyślnych.
|
|
|
![]()
|
|
Tak tylko jakie otrzymam korzyści z tego tytułu?
Te dane będą tylko potrzebne do utworzenia pola typu select z listą domyślnych wartości. Nie mam zamiaru ich stosować nigdzie indziej. Czyli klucze obce nie są potrzebne. |
|
|
![]()
|
|
Wiesz, tak się mówi. Najlepiej gdy każda relacja jest obdarzona kluczem obcym. Powiem szczerze, że zamiast takiej serializacji ja osobiście wolałbym zrezygnować całkowicie z wartości domyślnych.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:46 |