![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jak w temacie.
db: Cytat menu kategorie id | nameCategory | menuName 0 | jakaskategoria | Menu głowne 1 | jakaskads | Menuinne Cytat linki id | nameCategory | linkName 0 | jakaskategoria | link 1 | jakaskads | link 2 | jakaskads | link 3 | jakaskads | link 4 | jakaskads | link 5 | jakaskads | link 6 | jakaskads | link Chciał bym wykonać skrypt który wypisał by teraz to menu w ten sposób: Cytat [ Menu głowne ] link [ Menu głowne ] link link link link link link link W jaki sposób się za to zabrać? Dodatkowo chciał bym poinformować iż dane nie mogą być wyświetlone odrazu tylko przekazane w tablicy.(system szablonów i pętla) Ten post edytował Woytek950 23.05.2010, 15:21:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to zaczynamy! pierwsza sprawa:
linki id | nameCategory | linkName 0 | jakaskategoria | link 1 | jakaskads | link 2 | jakaskads | link 3 | jakaskads | link 4 | jakaskads | link 5 (...) lepiej zastąpić na id odpowiednich kategorii linki id | nameCategory | linkName 0 | 0 | link 1 | 1 | link 2 | 1 | link 3 | 1 | link 4 (...) a teraz sprawa odpowiedniego zapytania do bazy danych. można to zrobić na kilka sposobów, ale to już odsyłam do jakiegoś kursu sql i intensywnego myślenia ![]() jeśli jednak coś nie będzie działać to podaj przykłady jak próbowałeś, co się udało, a napewno nakierujemy na dobrą stronę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze... tylko jak nadać im to id?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ręcznie - wejść do bazy danych i pozmieniać
albo z poziomu kodu dać odpowiednie zapytanie, które zrobi to za nas -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ręcznie - wejść do bazy danych i pozmieniać albo z poziomu kodu dać odpowiednie zapytanie, które zrobi to za nas Właśnie... Zrobiłem to zanim napisałeś ![]() :/ Doszedłem do momentu:
|
|
|
![]()
|
|
UPDATE nazwa_tabeli SET kategoria_linku=cyfra WHERE kategoria_linku=wyraz
oczywiście zapytanie można by bardziej udoskonalić, ale sytuacja tego nie wymaga (skoro rozwiązanie tylko na chwilę) np. UPDATE nazwa_tabeli SET nameCategory=58 WHERE nameCategory=jakaskategoriaaaaa UPDATE nazwa_tabeli SET nameCategory=59 WHERE nameCategory=jakasinnakatg PS czy może jednak to menu jest rozbudowane (zawiera wiele kategorii)? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UPDATE nazwa_tabeli SET kategoria_linku=cyfra WHERE kategoria_linku=wyraz oczywiście zapytanie można by bardziej udoskonalić, ale sytuacja tego nie wymaga (skoro rozwiązanie tylko na chwilę) np. UPDATE nazwa_tabeli SET nameCategory=58 WHERE nameCategory=jakaskategoriaaaaa UPDATE nazwa_tabeli SET nameCategory=59 WHERE nameCategory=jakasinnakatg PS czy może jednak to menu jest rozbudowane (zawiera wiele kategorii)? W jaki celu to? Zobacz doszedłem do tego momentu... ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok, mój błąd - chyba już przysypiam ;P
przerób to na kod: pobierasz id i nazwy kategorii wykonujesz pętle tyle razy, ile jest kategorii { $idCategory = mysql_result($qu6,$i,"id"); // ID kategorii pobierasz z bazy linki o id n-tej kategorii (select * from linki where category=$idcategory ...) wyświetlasz nazwę kategorii - echo $nameCategory = mysql_result($qu6,$i,"title"); // nazwa kategorii wyświetlasz linki tu jakiś ew. separator między kategoriami } zielone - to co już masz zrobione ![]()
tutaj bardziej "profesjonalnie" (ale i tak robione na szybkiego ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pisze z telefonu i nie mam jak sprawdzic ten skrypt. ale czy on bedzie dynamiczny ? i najwazniejsze, jak wyswietlic to za pomoca pętli for w pliku szablonow bo widze ze wypisane jest za pomocą echo
|
|
|
![]()
|
|
jak wyswietlic to za pomoca pętli for w pliku szablonow zastąpić pętle while pętlą for - tylko czy to ma jakiś sens? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra. cos wykombinowałem mianowicie to:
i:
i wyświetla sie: Ten post edytował Woytek950 24.05.2010, 18:16:37 |
|
|
![]()
|
|
{loop name="abcs"}
<p><a href="{$value}">{$value}</a></p> {/loop} <p><a href="<p><b>Menu g??wne</b></p>"><p><b>Menu g??wne</b></p></a></p> (...) i z tego wynika jedna prosta rzecz - problem leży w sposobie wyświetlania danych ale jak teraz? ano pokombinuj z tablicami. może coś na zasadzie: Kod {loop name="nazwy_kategorii"}
{$kategoria} {loop name="linki"} <a href="">{$link[$kategoria]}</a> {/loop} {/loop} -------------------- |
|
|
![]()
|
|
{loop name="abcs"} <p><a href="{$value}">{$value}</a></p> {/loop} <p><a href="<p><b>Menu g??wne</b></p>"><p><b>Menu g??wne</b></p></a></p> (...) i z tego wynika jedna prosta rzecz - problem leży w sposobie wyświetlania danych ale jak teraz? ano pokombinuj z tablicami. może coś na zasadzie: Kod {loop name="nazwy_kategorii"} {$kategoria} {loop name="linki"} <a href="">{$link[$kategoria]}</a> {/loop} {/loop} Racja racja... ale do tego doszedlem nie dawno, jak zrobiłem $ar[] i druga petla $ar[][]; Tylko że nadal mam problem z wyświetleniem struktura
dokumentacja raintpl http://www.raintpl.com/?page_id=loop Edit: a jedenak mi się wydaje że błąd jest w składni tablicy. Czyli źle dodany za pomocą skryptu. powinno być mniej więcej tak
ref Ten post edytował Woytek950 24.05.2010, 20:51:45 |
|
|
![]()
|
|
a teraz sprawdź czy będzie cię satysfakcjonowała zwrócona tablica ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
skoro [] nie działa to trzeba użyć niezawodnego array_push
PS ciekawe czemu to [] nie chce ci działać, może coś masz w opcjach zmienione -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kurczę. Jaki ja jestem przymulony... Za wszelką ceną chciałem wyświetlić <a href="{$value.link}">{$value.name}</a> a to jest nei osiągalne. Kolego, dzięki Tobie rozwiązałem swój problem. Teraz wystarczy że zrobie
Co do aray_push to już widziałem... ![]() Dostałeś kilka "pomogł" za to że chociaż zainteresowałeś się moim problemem. Ten post edytował Woytek950 25.05.2010, 17:28:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:16 |