![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Symfony żeby zapisać plik pod inną nazwą wystarczyło:
Jak to zrobic w ZF - robie tak:
Ale to mi zapisuje pod oryginalna nazwa. Znalazlem cos o rename - przemianowywaniu pliku, ale to mi nic nie da. Bo ja potem bede chcial zapisac ten sam plik i jak ja go zapisze potem drugi raz ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety jedynym wyjściem w Twoim przypadku jest przeniesienie tego za pomocą funkcji php. Jeśli korzystasz z Zend_Form wepchnij tą logikę do klasy, wkońcu to przecież model
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieprawda, nie jedynym.
Zend_Filter_File_Rename ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To moge zrobic tak:
I w ten sposób mam przemianowany plik. A jak w takim razie mogę go zapisać drugi raz z dopiskiem na początku 'mini_'. Bo dla kazdego zaladowanego pliki chce miec dwa zapisane pliki, jeden z normalna nazwa, a drugi z dopiskiem 'mini_' ? Bo chce potem zrobic miniature - wiec musze miec jeden obrazek w normalnych rozmiarach, a drugi mniejszy - czyli dwa pliki. Ten post edytował wiewiorek 24.05.2010, 17:09:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytasz zatem o coś zupełnie innego
![]() 1) odbierasz obrazek (obojętnie jaka nazwa) 2) zapisujesz w katalogu, np.: 'images/big' (jako duże, oryginalne wielkości zdjęć) 3) korzystając z dobrodziejstw PHP i GD2 lub np klasy: phpThumb robisz miniatury i zapisujesz do docelowego katalogu, np .: 'images/small' I to tyle. Tu nie chodziło o ten problem co opisałeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok - a jeszcze jedno pytanie: obecnie odbieram obrazek, zapisuje go pod oryginalna nazwa, zmieniam mu nazwe na unikalna - wygenerowana przeze mnie. Czy istnieje mozliwosc od razu zapisu obrazka pod wygenerowana przeze mnie unikalna nazwa z pominieciem zapisu obrazka pod oryginalna nazwa ?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, Zend_Filter_File_Rename, o którym już wspomniałem, bo rozumiem, że o Zenda nadal się rozchodzi.
|
|
|
![]()
|
|
W jaki sposób mogę to zrobić, bo mam kod:
A na stronach, które przegladałem to wszędzie taki obrazek jak najpierw zapisywany pod oryginalną nazwą a dopiero potem przemianowywany: http://ahsangill.wordpress.com/2009/02/17/...m_element_file/ http://www.thomasweidner.com/flatpress/2008/09/ http://stackoverflow.com/questions/380921/...naming-question Ten post edytował wiewiorek 25.05.2010, 12:38:53 |
|
|
![]()
|
|
No to wrzuć go najpierw do jakiegoś temp'a, a potem przenieś do miejsca docelowego (przeniesienie ze zmianą nazwy). Już łatwiej nie idzie tego wytłumaczyć
![]() |
|
|
![]()
|
|
To mam dać: ->setDestination('c:\windows\temp') - to dziekuje, wole nie, zwlaszcza jak mialbym potem aplikacje przeniesc na serwer
![]() Ten post edytował wiewiorek 26.05.2010, 05:43:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
faktycznie lipa.... nie idzie ustawić jakiegoś prefiltra która najpierw ustali nową nazwę i dopiero potem zapisze w katalogu docelowym pod tą nazwą?
Im bardziej zagłębiam się w tego zenda tym bardziej widzę jakie to ustrojstwo niedopracowane :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Ścieżkę i nazwę pliku inną niż standardowa możesz zdefiniować w formularzu:
2. Potem ten plik odbierasz i robisz z nim co chcesz: - robisz miniatury i zapisujesz gdzie chcesz pod dowolną nazwą 3. Jeśli chcesz mieć od razu plik pod docelową nazwą to musisz wygenerować tą nazwę w formularzu lub przekazać do formularza jako parametr, ale moim zdaniem to żadna różnica, bo i tak plik trafia najpierw do "śmietnika" (bezpieczny folder) a dopiero po sprawdzeniu jest kopiowany i zapisywany do public. 4. Akurat problem z uploadem plików dotyczy tu czego innego - tmp_name jest taki sam jak oryginalna (lub ustawiona przez nas) nazwa pliku, mam nadzieję, że już to poprawili. PS -> To tylko framework, jak czegoś nie ma albo nam nie odpowiada to piszemy sami, to tylko zestaw narzędzi, powiedzmy znalezionych u wujka w garażu, nie wszystkie są dobre i nowoczesne ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:38 |