![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w taki sposób mogę stosować funkcję isset żeby sprawdzić czy w formularzu podano nazwę lub czy pole nie jest puste? Ciągle mam błąd w 20 lini, nie mogę sobie poradzić Ten post edytował pablo663 22.05.2010, 14:40:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Źle robisz jeśli chodzi o kolejność. Od kiedy najpierw wpisujesz do bazy a dopiero potem sprawdzasz? Linie od 11 do 16 powinny być wewnątrz IF, czyli obecna linia 22. No i sprawdzenie czy dodanie się powiodło sprawdzasz poprzez wynik funkcji mysql_query oraz dodatkowo mysql_affected_rows. Czemu? Bo zapytanie może iść do bazy i wszystko być ok, a mimo to się nic nie stanie, gdyż baza może mieć obiekcje przed dodaniem rekordu, choć samo zapytanie jest poprawne. Z tym się człowiek najczęściej spotyka przy update. Ale to już ciekawostka bardziej, bo na obecną chwilę, to sięgnij po jakiś kurs/książkę bo masz poważne braki w podstawach. Poza tym szwankuje Ci nieco logika, bo nie wiesz co gdzie wstawiać.
Inna sprawa, że masz cyrk z nawiasami. W jednym miejscu brakuje w innym niepotrzebny. Używaj więc edytora z podświetlaniem nawiasów bo się pogubisz kiedyś. Nie if ( isset ($nazwa)) && ( !empty( $nazwa )) ale if ( isset ($nazwa) && !empty( $nazwa ) ) Weź używaj też gotowych funkcji. Nie po to masz mysql_real_escape_string by cudować z addslashes i innymi. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:04 |