![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki kawałek kodu jak poniżej i jest jeden malutki problem jak wpisuje w przeglądarce adres strony to wszystko się wyświetla tak jak trzeba wszystko działa tylko wyskakuje mi tez taki niechciany notice: Notice: Undefined index: wybor in G:\wamp\www\formularz.php on line 33 i nie bardzo wiem o co chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 7 Dołączył: 19.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób przed tą linią
i sprawdź czy masz w tej tablicy klucz z indeksem 'wybor' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 7 Dołączył: 19.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej na samym początku, tak samo sprawdzaj sobie post. Aby pozbyć się błędu daj isset na zmienną w 2 warunku tak jak zrobiłeś to w pierwszym.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Poniżej znajduje się cały kod umieszczam go, ponieważ jak daje isset w:
to wtedy jak kliknę "Szukaj imie" z moja stroną dzieją się takie rzeczy Notice: Undefined index: id in G:\wamp\www\formularz.php on line 72 blad BŁĄD:Query was empty
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tablice $_GET I $_POST są domyślnie zawsze, więc jedyne co musisz robić to sprawdzać, czy zawierają określone pola o wymaganej wartości. Jesli chcesz wiedzieć czy są, to wystarczy, że użyjesz isset lub ( co spotyka się rzadziej, choć ja osobiście bardziej preferuję ) array_key_exists. Jesli chcesz sprawdzić czy ma jeszcze określoną wartość to musisz dodatkowo sprawdzić wartość. Zapis więc:
if( $_GET["wybor"]== 'szukaj' ) może Ci więc walnąć notice jeśli nie będziesz miał ustawionego pola wybór w adresie i jest to normalne zachowanie. By się go pozbyć dodaj przed sprawdzeniem wartości sprawdzenie czy taki indeks istnieje, czyli przekształć do postaci if( isset( $_GET["wybor"] ) AND $_GET["wybor"]== 'szukaj' ) bo to sprawi, że w przypadku braku tego nie sprawdzi dalej tylko od razu przejdzie dalej i nie sypnie ostrzeżeniem. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno pytanko. Napisałem taki kod jaki jest poniżej teoretycznie powinien on edytować rekord tyle tylko, że jak kliknę "zmień" to nic się nie dzieje dane w bazie nie ulegają zmianie. Nie wyskakuje mi żaden błąd. Po prostu nic się nie dzieje po kliknięci zmień. Co może być nie tak.
Ten post edytował szokmen 22.05.2010, 17:25:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Po pierwsze to nie twórz crossposta. Oprócz tego tematu stworzyłeś kolejny. Jako że w tym uzyskałeś odpowiedź na pytanie z wątku i to z update już jest całkiem poboczne, to ten zamykam by nikt nie dopisał się. Jeśli ktoś zechce odpowiedzieć - napisze w osobnym temacie.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 10:17 |