![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dylemat jak zaplanowac forum oparte o MVC. Zaprezentuje to na przykladach.
Elementy: -kategorie, -tematy, -wiadomosci, -uzytkownicy. Nie wiem, jak podzielic aplikacje. Zrobic to w nastepujacy sposob: (1) kontrolery: -kategorie, -tematy, -wiadomosci, -uzytkownik, modele: -dodaj temat, -edytuj temat, -usun temat,... czy sposob (2) kontrolery -dodaj temat, -edytuj temat, -usun temat, -zaloz konto, -zaloguj,... modele: -kategorie, -wiadomosci, -tematy, -uzytkownicy. Sposob 2 wydaje mi sie lepszy, poniewaz gdy bede potrzebowal zalozmy w dodawaniu tematu uzyc metody, ktora jest wykorzystywana przy jego edycji (np walidacja danych) nie bede musial jej powielac w kilku plikach (pracuje na frameworku). Co o tym myslicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czynności typu edytuj temat, usuń temat, dodaj temat powinny być raczej metodami modelu Temat. Natomiast w kontrolerze Temat (czy w jakimś innym odpowiedzialnym za działania "na temacie") powinieneś odwoływać się do tych akcji. Proponuję jednak zapoznać się bardziej z tematem programowania obiektowego oraz ze wzorcem MVC. Dodam jeszcze, że w MVC niekoniecznie chodzi o rozdzielenie jakiś określonych grup funkcjonalności, lecz bardziej o rozwarstwienie aplikacji.
Zajrzyj Ten post edytował darko 22.05.2010, 15:22:28 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:53 |