![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , otóż mam skrypt sklep i próbuje zrobić zabezpieczenie w którym nie można kupić dwóch tych samych typów rzeczy , lecz nie działa poprawnie. Gdy kupię koszulkę , a potem chcę kupić fortkę wyskakuje że nie można kupić 2 tych samych koszulek. Gdzie mam błąd?
Przerobiłem na coś takiego ale dalej nic
Ten post edytował Neon12345 22.05.2010, 22:22:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale rzeźnia....5-6 połączeń żeby wyciągnąć dane z jednej tabeli? a jak będziesz miał 50 typów to zrobisz 50 połączeń, nie zrozum mnie źle ale nie ma co szukać tu błędu bo ten cały kod jest błędem, lepiej zacznij od początku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej?:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no lepiej ale i tak słabo, rzecz w tym, że wielokrotnie powtarzasz prawie identyczny kod, zamiast np używać pętli lub innych funkcji, przykładowo linijki 48-58 mógłbyś zastąpić:
analogicznie mógłbyś wykonać między linijkami 19-42 Ponadto parząc na to, że danych nie pobierasz w pętli tylko tak jednorazowo to wygląda na to, że dla każdego produktu utworzyłeś oddzielną kolumnę w tabeli, a to też jest nie prawidłowy sposób, więc dobrze było by się cofnąć do zaprojektowania odpowiednio bazy danych, np. TABELA PRODUKTY product_id | product_label | product_desc | product_count TABELA STAN PRODUKTU status_id | product_id | status_value i przykładowe dane: 1 | stan_koszulka | 1 2 | stan_buty | 0 3 | stan_frotka | 1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:35 |