![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam oto taki formularz
Chciałbym zrobić to na button-ach czyli: i teraz jak zrobić obsługę javascriptową, żeby działało jak , czyli dla odpowiedniego kliknięcia przesłało odpowiednią wartość postem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Zrób akcje onclick na buttonie, która wyśle formularz, jak wysyłać formularz javascriptem masz na googlach np. http://www.javascript-coder.com/javascript...rm-submit.phtml -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko jak mam 2 buttony i dla każdego chcę zdefiniować inną zmienną, która zostanie przesłana do pliku.php. I zależnie od tego czy dostanie wartośc 'Ustaw' czy 'Usun' wykonuje odpowiednie działania. Jak zrobiłem
to przesyła mi 'Usun', ktory jest ostatnim buttonem w tym formularzu, mimo, że klikam na 'Ustaw'. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz to zrobić dynamicznie? Bo jeśli nie, to nie widzę sensu zaprzegania do tego AJAXu.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko jak mam 2 buttony i dla każdego chcę zdefiniować inną zmienną, która zostanie przesłana do pliku.php. I zależnie od tego czy dostanie wartośc 'Ustaw' czy 'Usun' wykonuje odpowiednie działania. Jak zrobiłem to przesyła mi 'Usun', ktory jest ostatnim buttonem w tym formularzu, mimo, że klikam na 'Ustaw'. To możesz jeszcze po submicie tworzyć element typu hidden w formie, po którym rozpoznasz w co się klikneło. Albo jeszcze prościej, w funkcji która będzie wykonana onclick (w niej jest wysyłanie formularza) zrobić mechanizm, który będzie zmieniał zawartość action, na taka która Ci powie w co user kliknął, np. action="auto_akcja.php?click=ustaw" itp. Pzdr. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Może za bardzo kombinuje.
Generalnie sprawa jest prosta, chodzi mi o to, że muszę sprawdzić przed zatwierdzeniem formularza czy w:
jest wstawiona wartość. Na inpucie zatwierdzającym tj. 'Ustaw' zrobiłem onmouseover i funkcje sprawdzającą czy jest wstawiona wartość ale jest to troche denerwujące jak się przypadkiem nad przyciskiem przejedzie kursorem. |
|
|
![]()
|
|
No to zrób onsubmit na formie, który będzie wykonywał funkcję która sprawdzi czy w danym inpucie jest jakaś wartość i w zależności od tego formularz będzie wysyłany to ostatnie masz już zrobione, teraz wystarczy tylko, że zbudujesz prosty warunek sprawdzający
Jak się dostać do wartości konkretnego inputa po ID masz na forum i na google, kombinuj ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:28 |