![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem przy wykorzystaniu funkcji embedform podczas lączeniadwoch tabel zawierających pomiedzy soba relacje. Chcialbym zaznaczyc ze wszystko dziala poprawnie tzn tabele sa polaczene , dane dodaja sie do bazy tylko jest jeden mankament otoż majac np tabele ksiązki i tabele autorzy. Tabela ksiązki jest polaczona relacja z tabela autorzy, przy wypelnianu tabeli ksiazki mam polaczona tabele autorzy. Problem tkwi w tym ze chcialbym uzyskac to ze jezeli autor juz o takim nazwisko zostal wprowadzony do tabeli autorzy to zeby nie byl wpisywany poraz kolejny tylko zostalo pobierane jego id i przypisywane do danej ksiazki, o to moj kod:
prosze o jakies podpowiedzi nikt nie mial takie problemu? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował lukasz10 21.05.2010, 11:12:49
Powód edycji: [strife]: Dodanie BB Code
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy w jakim miejscu wstawiłeś swój kawałek kodu. Zobacz metodę sfForm::getValue.
Zamiast doSelect możesz zrobić doSelectOne wtedy nie musisz dawać pętli, bo od razu zwraca obiekt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod jest w klasie formularza tabeli ksiązki, więc przez sfform:getvalue raczej nie dostane sie do nazwiska autora, a co do selecta to masz racje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro jest w formularzu ten kod (zakładam, że w odpowiedniej metodzie - bo jej dalej nie znamy) to dlaczego ma się nie dać? Jaki z tym problem?
|
|
|
![]()
|
|
tak jest w metodzie configure, a czemu sie nie da?? poniewaz chce siie dostac do pola ktorego nie mam w tym formie, jest tylko id tamtej tabeli, a z tego co sie orientuje to mortoda getvalue wymaga podania nazwy pola, ja to tak rozumie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:39 |