![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam problem ponieważ chciałbym zapisać dane przesłane z formularza do kilku plików na raz. Mam taki skrypt
no i ten skrypt zapisuje dane tylko do pliku "plik.txt" a jak zrobić aby określone przesłane dane zapisywano do ustalonego pliku np. dane 1 z formularza zapisuje do plik.txt dane 2 z formularza zapisuje do plik2.txt wszystko w jednym skrypcie... teraz mam to zrobione z kilku takich skryptów ale idzie to myślę zrobić lepiej funkcjonalne w taki sposób. czy jest to w ogóle wykonalne? Jak to zrobić? proszę po pomoc dziękuje Ten post edytował kubax33 19.05.2010, 18:15:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze rozumiem, to chcesz aby w zależności od formularza dane były zapisywane do różnych plików. Jeżeli tak to robisz w ten sposób, że dodajesz do formularzy jakiegoś hiddena o nazwie dajmy na to id_form i potem robisz tak:
Po zmienną $id_form podstawiasz oczywiście wartość odpowiedniego pola z formularza i gra. Dodatkowo można by to w jakieś klasie zamknąć a sam proces zapisu do funkcji dla przejrzystości kodu gdzyż na razie to mało obiektowo (patrząc na dział) jest napisane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry może źle troszkę się wypowiedziałem... więc dane są wysyłane z jednego formularza i ma wyglądać to mniej więcej tak:
formularz zawiera cztery pola input tj. numer, cena, data, kolor. Następnie wysyłany jest do pliku zapisującego, który będzie zapisywał np. dane z pola numer do pliku numer.txt , dane z pola cena do pliku cena.txt O to mi chodzi żeby ten skrypt rozszerzyć tak jak ty to zrobiłeś aby w jednym skrypcie razem były zapisywane po kolei dane z formularza bezpośrednio do odpowiadających plików. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PRZYKŁAD KODU GDZIE KIEDYŚ ROZDZIELAŁEM/SORTOWAŁEM a wcześniej obrabiałem dane po czym zapisywałem do różnych CSV
musisz mieć osobne uchwyty do każdego z plików... można to by zrobić w pętli ale skoro daleś w dziale obiektowym więc masz przykłady które mam pod ręką:
i kolejny który w danej chwili służył za "sterownik" [możesz to całkiem inaczej napisać - to tylko przykład] [zwróć tutaj uwagę na metodę addRowToFile]:
w destruktorze zwalniałem uchwyty... i z tego co widzę musisz zamienić 'w' na 'w+' gdyż chyba taki sposób zapisu jest Ci potrzebny... Ten post edytował zegarek84 20.05.2010, 10:51:45 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 05:33 |