![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przerobiłem troszkę materiału i proszę o poradę. Zanim się napiszę i potem wszystko będzie źle ![]() Napisałem klasę do łączenia się z mysql i nawet działa. Pytanie mam takie czy jest to dobrze napisane ? Czy na coś zwrócić uwagę i gdzieś mam jakieś błędy? które Wy widzicie ?
Czy na przykład użyć protected Polacz; ? Ten post edytował redelek 17.05.2010, 11:42:30 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dla mnie to jest nieco dziwna klasa, czemu nie używasz konstruktorów/destruktorów i nie deklarujesz typów metod? Dodatkowo metody powinny zwracać jakieś wartości, a nie wyświetlać za pomocą echo czyli nie:
a
Dalej idą metody i zmienne do których nie powinno się mieć dostępu z zewnątrz (czyli login do bazy danych/hasło/itp.) powinny być ustawione na private albo protected (przy dziedziczeniu) Sama klasa(prosta wersja) powinna wyglądać mniej więcej tak:
Ten post edytował lobopol 17.05.2010, 12:40:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Ja uparcie obiektowo, poprawiłem to na co zwróciliście mi uwagę i wygląda to tak Proszę zobaczcie i powiedźcie czy jest dobrze lub czego brakuje
Będę wdzięczny za kolejne uwagi Ten post edytował redelek 21.05.2010, 14:35:26 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wszystkiego.
Ziomuś co my mamy oceniać? Wpakowanie na siłę w obiekt mysql_query i mysql_connect? Co mamy ocenić? Pomysł? brak Jakość? brak Czy jesteś pewien, że wykonanie dwóch dodatkowych zapytań po "set names" jest potrzebne czy wyczytałeś tak "w necie" ? Ludzie nie chwalcie się takimi rzeczami bo nie ma czym, a jedynie robicie śmietnik!!! Zresztą PDO oferuje wystarczająco dużo, żeby takie klasy jak ta nie powstawały. Ciekawostka przy 10 000 wywołaniach pdo przegrywa z mysql o jedna sekunde. A jak mysql opakujesz w klase to nie zrobi roznicy. Ten post edytował wookieb 21.05.2010, 14:40:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja uparcie obiektowo A to w odniesieniu do czego pisałeś? Bo Twój kod z obiektowym ma niewiele wspólnego.
|
|
|
![]()
|
|
Śmiejcie się śmiejcie. Nie chodziło mi o chwalenie swoim kodem.
Dziękuję za pomoc i zachętę. Ten post edytował redelek 21.05.2010, 19:51:12 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To może inaczej.
Sporo jest tutaj tematów, które pytają "czy moja linijka kodu jest ok", "czy dobrze pisze" które są bez sensu. Wiesz dlaczego? 1) Ile programistów tyle porad i rozwiązań, więc co z tego, że dostaniesz porady, ale razem z tym większy mętlik w głowie niż teraz. 2) Jesteś programistą a nie kopiowaczem. To, że ja Ci powiem, zrób tak i tak a ty pójdziesz i to zrobisz to leżysz, bo słuchasz wszystkie co Ci mówię, a powinieneś sam myśleć. Sam sprawdzać, testować, poszukiwać lepszych rozwiązań. Jeżeli chcesz wiedzieć czy jest dobrze to proszę bardzo. Zassaj symfony 2, ZendFrameworka i spójrz jak tam to wygląda to bez tematu będziesz znał odpowiedź na swoje pytanie. I jeszcze jedno. Ustal swój jeden standard, przemyśl dokładnie co i jak i trzymaj się go zawsze. Przykład: wszędzie będę stosował method chaining. Ten post edytował wookieb 21.05.2010, 20:24:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Przykład: wszędzie będę stosował method chaining. Eee... no to to akurat powinno być zależne od tego, czy stosowanie tego ma sens czy nie, a nie od tego czy "zawsze będę stosować" czy nie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
No dobra faktycznie
![]() No ale wiadomo o co chodzi ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 21:44 |