![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ostatnio zacząłem bawić się trochę w php i doszedłem do problemu, który nie wiem jak rozwiązać. Powiedzmy, że jest bazie danych jest tabela o nazwie ksiazkatelefoniczna, a w niej kilka pól np. Imię i nazwisko, numer telefonu i opis albo coś takiego. Wiem jak z pomocą PHP dodać wpis do tej tabeli, ale nie wiem co zrobić, żeby w tej tabeli wyszukać wpis np o nazwie Jak Kowalski i wypisać go na stronie. Tu jest moje pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników forum. Jak to zrobić ![]() Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w rozwiązaniu mojego "problemu" i poszerzeniu dzięki temu mojej wiedzy ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ban na google czy zapytań nie potrafisz?
![]() Google.pl => sql where clause Google.pl => php search tutorial -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby w tych guglach coś znalazłem, ale dalej nie wiem jak zrobić, żeby po wyszukaniu wyświetlało tylko dane tej jednej wyszukanej osoby ;/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu jest moje pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników forum. No tak, żeby odpowiedzieć na twoje pytanie to trzeba być samym Bogiem, albo ewentualnie twórcą języka SQL. ![]() A tak na serio, to tutaj są ładnie opisane takie podstawy podstaw: http://webmade.org/kursy-online/mysq_fetch...-kurs-mysql.php pedro84 -> jak kolega analfabeta11 nie ma żadnej wiedzy podstawowej w MySQL to skąd ma niby wiedzieć, że ma wyszukiwać "sql where" i to jeszcze "clause"? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pedro84 -> jak kolega analfabeta11 nie ma żadnej wiedzy podstawowej w MySQL to skąd ma niby wiedzieć, że ma wyszukiwać "sql where" i to jeszcze "clause"? ![]() ![]() Nie, bo to nie On wynalazł telefon... Ale co wpisuje? Wynalazca telefonu, kto wynalazł telefon. Google.pl => sql where clause => pokazuje dokładnie czego szukać Google.pl => php search tutorial => to już komentarza nie wymaga Nie mówię, że ma wiedzieć co szukać, jak to nazwać. Ale chyba wpisanie do google.pl php search trudne nie jest, prawda? EOT. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Skleciłem coś takiego, lecz nie działa. W 11 linii jest błąd, tylko nie wiem jaki.
Komunikat błędu: Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\herosi\szukaj.php on line 11 Jak mogę to naprawić czy coś ![]() Ten post edytował analfabeta11 14.05.2010, 13:34:52 |
|
|
![]()
|
|
Poszukasz sam? Wystarczyło wklepać bład do wyszukiwarki forum/google.pl. Proszę, trzeci post mike'a tłumaczy wszystko
![]() Ten post edytował pedro84 14.05.2010, 13:24:09 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a ja dorzucę pare groszy od siebie:
Proszę używać poprawnego bbcode. Dla kodu php jest to PHP a nie CODE Zastosuj się proszę do podanych tu porad: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Trochę po majstrowałem w tym "kodzie" i zapytanie wykonuje się poprawnie, ale na localhoście i chyba na hostingach internetowych wyskakuje mi tylko to co wpisałem w skrypcie, a nie wyniki wyszukiwania z bazy danych.
Po zrobieniu zmiennych $imieinazwisko z $rekord['imieinazwisko'] jest to samo Na stronie pokazuje się tylko: Imie i nazwisko: Zdjęcie: Opis: Dlaczego to się nie wypełnia treścią z bazy danych? Jak to naprawić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://pl.php.net/mysql_fetch_row
Cytat Returns a numerical array that corresponds Jasniej? ps: proszę po raz ostatni o dostosowanie tematu do: Temat: Jak poprawnie zada pytanie Jakbys to zrobil to bys widzial parę bledów -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:55 |