![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę dodać na swoją stronę moduł GESHI. Działa ładnie. Mam tylko taki mały problem. Z bazy jest pobierane pole o dużej ilości treści czyli taki opis. w treści jest wpis [code=php] tutaj kod php [/code] Jak po pobraniu znaleść w treści te wpisy i wstawić kolorowanie w te miejsca i tak żeby znacznik [code=php] nie był widoczny ? Będę bardzo zobowiązany za pomoc lub wskazówki Dzięki -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_replace() nadal by sie do tego.
W pierwszym wypadku, szukasz jakiegos ciagu znaku i zastepujesz go tym samym ciagiem ale ze znacznikami <font color>szukany ciag</font>, albo dodajesz jakis inny znacznik np '<spam></spam>' definiowany w css. A w drugim [code=php][/code] zastepujesz np '<code></code>'; Niestety nie podam ci wzorca, bo nie lubie/nie umiem wyrazen regularnych ![]() Sprobuj samemu cos wyskrobac, a jak nie to zawsze mozna uzyc str_replace(); ![]() Popraw mnie, jesli nie o to Ci chodzilo. Ten post edytował kapuch 14.05.2010, 10:22:31 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
MOja stopka -> parser bbcode i możesz sobie modyfikować co tam chcesz (dodać języki dostepne w code i podłączyć geshi)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super, ale to dla mnie za bardzo zaawansowane,
Zanim dojdę co i jak to ruski rok minie. Udało mi się znaleźć coś takiego
Problem jest tylko w tym, że jeśli między znacznikami [code lang="php"] wystąpią pojedyncze cudzysłowy lub podwójne to rozwala się cała strona przykład
i niestety staje na linijce if , macie pomysł jak to poprawić ? -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie musisz rozkminiać. Wystarczy przeczytać README
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:41 |