![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak trzymać miasta w bazie. Otóż mam tabele 'users', każdy użytkownik ma swoje miasto. Pytanie czy poniższe rozwiązanie jest optymalne. Chce zrobić tak: Utworzyć tabelę 'cities' z polami: id | city id - zawiera nazwe miasta bez polskich znaków i będzie kluczem dla każdego miasta city - zawiera poprawną nazwę miasta z polskimi znakami Tabela 'users' w polu 'cities_id' będzie zawierać włąśnie klucz obcy miasta (czyli wartość z pola 'id' z tabeli 'cities') Dlaczego jako klucza nie chce używać liczby INT, ponieważ dzięki klucza w formie jak wyżej można będzie sortować użytkowników po mieście. W przypadku klucza typu INT sortowanie odpada. Gdyż w polu 'cities_id' w tabeli 'users' nie ma możliwości sortowania w ten sposób po mieście. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
tabela users
id_user, name, id_city tabela cities id, city
Zrób to na kluczach INT. Ten post edytował Wicepsik 13.05.2010, 21:04:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tylko że jak w bazie users będę miał np milion użytkowników, to baza zdechnie delikatnie mówiąc.
Rozważam takie zapytanie na kluczu jako INT
I index na pole city w tabeli 'cities' Chociaż jeśli dobrze myślę że index nie zadziała tak jak powinień, zadziała dla tabeli cities ale użytkownicy i tak będą sortowane beż użycia jakiegoś indexu tzn wolno (mówiąc o milion uzytkownikach) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W Twoim zapytaniu powinieneś mieć utworzone 2 indeksy:
1. na kluczu obcym w tabeli użytkowników łączących rekord z tabelą miast. 2. na nazwie miasta w tabeli miast. Jeśli dodatkowo chciałbyś sortować użytkowników również po nazwie użytkownika to załóż indeks na to pole (najlepiej unikalny). PS: Ten dodatkowy WHERE jest kompletnie zbędny, a dodatkowo połączenie LEFT JOIN + ten WHERE da tak naprawdę samo JOIN (czyli jeśli użytkownik nie ma przypisanego miasta to nie zostanie wyświetlony). |
|
|
![]()
|
|
Racja ten WHERE nie jest tam potrzebny, Mały błąd
![]() Właśnie przeprowadziłem testy; Do bazy users dodałem około 3 mln użytkowników, każdy ma jakieś miasto Miast jest ponad 100. Teraz zapytanie SQL:
Dodałem idexy na pola: id_city w tabeli users city w tabeli cities Zapytanie wykonuje się powyżej 30 sekund, czyli powyżej normy :/ Może jakieś pomysły ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować stworzyć widok, który będzie połączeniem tych dwóch tabel. Spróbuj - powinno być szybciej ze względu na wbudowany system cachowania.
Pzdr. -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
Zauważyłem że zmiana z INNER JOIN na RIGHT JOIN spowodowało że czas spadłz okolo 35 s. do 0.04 s
Z tego wynika że pole po którym następuje sortowanie musi pochodzić z 1 tabeli wiec w tym wypadku jest nią tabela 'cities'. Wydaje mi się że o to chodziło ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:19 |