![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje jakis prosty zamiennik, lub hack na text-shadow w IE?
Czytalem o tym atrybucie tekstowym i niby IE mialo to obslugiwac, jednak sprawdzajac swoj kod w IE8 i nizszych, to nie dziala ![]() W takim razie, czy sa jakies zamienniki/hacki do tego? PNG odpada, poniewaz ie6 nie obsluguje przezroczystosci, a tekst z cieniem chce umiescic na tle obrazka ![]() Ten post edytował kapuch 13.05.2010, 15:17:40 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 5 Dołączył: 24.08.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może png + pngfix ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może png + pngfix ? Jesli sie nie myle, to kiedys szukalem takiego czegos i znalazlem dluuuuuuuuuuuuuugi skrypt - nie chce dla jednej linijki tekstu, uzywac takich skryptow :/ Wole zrezygnowac z text-shadow ![]() To juz chyba prosciej by bylo, uzyc dwoch divow pozycjonowanych absolutnie z przesunieciem o 1px w poziomie i pionie oraz z z-indexami, ale i tak ten sposob wydaje mi sie "zasmiecaniem" kodu dla jednego efektu ![]() Ten post edytował kapuch 13.05.2010, 15:26:20 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 5 Dołączył: 24.08.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj link do fixa napisanego przy pomocy jquery :
http://jquery.andreaseberhard.de/pngFix/ Wszystko co potrzebne do wdrozenia to 7 linii kodu, ktory mozesz przekopiowac z podanej strony (na samym dole). Nie widze wiec problemu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tutaj link do fixa napisanego przy pomocy jquery : http://jquery.andreaseberhard.de/pngFix/ Wszystko co potrzebne do wdrozenia to 7 linii kodu, ktory mozesz przekopiowac z podanej strony (na samym dole). Nie widze wiec problemu ![]() A trzeba podlinkowac "jquery.pngFix.js", czy starczy "jquery-latest.js" - wiem glupie pytanie, ale z jquery rzadko korzystam :/ Poza tym z tego co sie orientuje to IE5 - IE5.5 nie trawi skryptow jq :/ EDIT: Znalazlem jeszcze w poradniku jquery funkcje cos w stylu text-shadow, czy ona dziala takze w IE? Bo jesli tak, to skoro i tak musze uzyc jq, to po co uzywac png, skoro mozna na zwyklym tekscie to zrobic ![]() Ten post edytował kapuch 13.05.2010, 15:34:11 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A trzeba podlinkowac "jquery.pngFix.js", czy starczy "jquery-latest.js" - wiem glupie pytanie, ale z jquery rzadko korzystam :/ Poza tym z tego co sie orientuje to IE5 - IE5.5 nie trawi skryptow jq :/ Nie warto inwestować w IE5x, gdyż nawet IE6 jest już starym gratem. Standardowo się teraz robi strony pod IE6+ -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A trzeba podlinkowac "jquery.pngFix.js", czy starczy "jquery-latest.js" - wiem glupie pytanie, ale z jquery rzadko korzystam :/ Poza tym z tego co sie orientuje to IE5 - IE5.5 nie trawi skryptow jq :/ EDIT: Znalazlem jeszcze w poradniku jquery funkcje cos w stylu text-shadow, czy ona dziala takze w IE? Bo jesli tak, to skoro i tak musze uzyc jq, to po co uzywac png, skoro mozna na zwyklym tekscie to zrobic ![]() Bez przesady z tym IE 5.5 , teraz ie 9 już niedługo będzie. |
|
|
![]()
|
|
Nie testowałem text-shadow niestety, więc ciężko mi powiedzieć. To jquery-latest.js to po prostu link do najbardziej aktualnej wersji jquery (obecna to chyba 1.4.2) do pobrania na jquery.com i musi być podczepione, bo to dzięki tej bibliotece będzie działać fix.
|
|
|
![]()
|
|
Bez przesady z tym IE 5.5 , teraz ie 9 już niedługo będzie. Wiem, ale w statach strony, jeszcze trafia mi sie przybleda z ie5 ![]() Ale fakt, ie5 odpuszcze sobie, szkoda nerw... Nie testowałem text-shadow niestety, więc ciężko mi powiedzieć. To jquery-latest.js to po prostu link do najbardziej aktualnej wersji jquery (obecna to chyba 1.4.2) do pobrania na jquery.com i musi być podczepione, bo to dzięki tej bibliotece będzie działać fix. Spoko, pytam, bo gdy sciagnalem tego fixa to byl tam jeszcze plik "jquery.pngFix.js" i nie wiedzialem co mam wkoncu podlinkowac ![]() -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 1 Dołączył: 28.09.2007 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Text-shadow (hack dla IE)
Uzupełnię o własne doświadczenie: elementowi warto nadać właściwość display: inline-block, inaczej, w przypadku elementu label nie działało. Za porady, żeby tekst zastępować grafiką i to jeszcze z użyciem PNGFix powinien być warn ![]() ![]() IE6 jest niewspierany przez Microsoft i Google. Do like the best or die like the rest. Aktualnie pisze się pod IE7+. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 17:11 |