![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam tabele w mysql zaplanowana w ten sposob id, parent, tekst teraz chce wybrac wszystkie wpisy zawierające parent=0 oraz tekst!=0, jednoczesnie sprawdzajac, czy istnieja wpisy podlegajace pod wybierany w tej chwili id, czyli parent=wybranyid. Jak zaplanowac takie zapytanie?? Normalnie to wyglada mniej wiecej w ten sposob [php:1:09cc1840c0]<?php $wybrany=mysql_query("select * from tabela where parent=0 && tekst!=''); while($wybierany=mysql_fetch_array($wybrany)) { $wybrany2=mysql_query("select * from tabela where parent=".$wybierany['id']); if (mysql_num_rows($wybrany2)) { tutaj kod programu } } ?>[/php:1:09cc1840c0] Teraz chcialbym to zrobic w jednym zapytaniu. Z gory dziekuje za pomoc _______________________ Uzywaj BBCode'u Seth |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:5d1910fd4b]SELECT * FROM tabela WHERE parent = 0 AND tekst != 0[/sql:1:5d1910fd4b]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: z duszy :] Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
no ja nie rozumiem gdzie tu sens
jak w jednym zapytaniu chcesz zalozyc ze parent=0 i jednoczesnie parent=jakies_id ? dla mnie to sie sprowadza do tego ze jakies_id=0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedys tez mialem podobny problem:
Polecam http://www.mysql.com/doc/en/Rewriting_subqueries.html ps uzywaj bbcode -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki "rzseattle". Masz punkt, pozdr
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:14 |