![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam kod CODE #include <iostream.h> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int i, ile; cout<<"podaj ile"; cin>>ile; for(int i=1;i<ile;i++){ for(int i=1;i>10;i++){ cout<<"no to jedziemy **"<< i <<"to jest i\n"; if(i<3) break;} } getch(); } Chce zeby petla zagniezdzona wykonala mi sie iles razy, w zzaleznosci co podam w ile, a teraz jest tak ze cay czas dochodzi do jednego wykonania, czyli no to jedziemy **1 to jest i a chciabym zeby byo jak wklepie np w ile 2 to o to jedziemy 1 to jest i -(petla zaniezdzona) no to jedziemy **1 to jest i no to jedziemy **2 to jest i o to jedziemy 2 to jest i -(petla zaniezdzona) no to jedziemy **1 to jest i no to jedziemy **2 to jest i Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi? -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A dlaczego jako numeru iteracji uzywasz zmiennych o tej samej nazwie??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod #include <iostream.h>
#include <conio.h> using namespace std; int main() { int i, j, ile; cout<<"podaj ile"; cin>>ile; for(int i=1;i<ile;i++){ j = 0; while(j++ <3){ cout<<"no to jedziemy **"<< j <<"to jest i\n"; } } getch(); } Ten post edytował nasty 11.05.2010, 16:04:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie to forum. Ale po pierwsze w pętli zagnieżdżonej nie możesz używać zmiennej i, a po drugie ta pętla zagnieżdżona wykonuje się raz, bo na początku i < 3, a ten warunek przerywa wykonywanie pętli. Jeszcze po trzecie pętla zagnieżdżona nie ma w ogóle sensu, bo sensu nie ma warunek zakończenia i > 10. Pętla będzie wykonywana od i = 1 do i > 10, czyli w nieskończoność chyba, że wewnątrz umieścisz logiczny warunek przerwania pętli.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że poziom dyskusji na forum idzie w górę, skoro zaczynamy poruszać problem pętli
![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:38 |