![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
jak wyświetlić w miare równe i łądnie wygładające miniaturki zdjęć?.Mam na myśli to,że ładując zdjęcia z bazy danych o okreslonych wymiarach zdjęcia są rozmazane(co naturalne,zdjęcia są przecież róznej wielkości).Jak rozwiązać ten problem i łądować miniaturki zdjęć wyglądające mniej więcej tak jak tu www.fotka.pl .Nie wierze w to ,że ktoś siedzi i ręcznie przerabia kilka tysięcy zdjęć dziennie ,a nie udało mi się wymyślić niestety jak osiągnąć taki efekt.Ktoś może mi pomóc? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nikt ich ręcznie nie przerabia, tylko podczas wrzucania na serwer generowana jest miniatura.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miniatura generowana jest podczas wrzucania na serwer lub generowana "w locie". Można to zrobić na kilka sposobów. Np. wykorzystać imagecopyresampled.
Poniżej kod który zmniejsza zdjęcie do wymiaru i dodatkowo kadruje z góry i z dołu do zadanego wymiaru:
Każde zdjęcie wgrane na serwer z formularza będzie przeskalowane do wymiarów 636*$y, potem obliczane jest ile trzeba odciąć z góry i z dołu żeby osiągnąć wymiar 636*400, odcinamy górę i dół, zapisujemy $nowezdj. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:30 |