![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak sprawdzić wielkość obrazka to znaczy chcę zrobić coś takiego:
1.uploaduje obrazek 2. jeżeli jest większy niż 500x500 to, żeby go zmniejszyło do tych rozmiarów. wiem jak zmniejszyć i zapisać, ale nie wiem jak sprawdzić czy jest on większy niż 500x500. teraz mi przyszło na myśl czy może to mi powie, ale nie jestem pewny: i teraz dać ifa? jeśli ktoś wie to bardzo proszę o pomoc. Dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
warunek:
JEŻELI wysokość > 500 LUB szerokość > 500 INSTRUKCJE tak to powinno wyglądać a ja odsyłam do manuala ![]() http://php.net/manual/en/control-structures.if.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do sprawdzenia rozmiarów służy funkcja Getimagesize. Opis po polsku masz np na tm blogu a po angielsku na stronie manuala php
-------------------- -------------------------------------------------------------------------
My blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet w manualu miales gotowca
![]()
-------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak ale przecież w tym gotowcu nie ma ifa, tylko każdy obrazek zmnejsza, a on ma zmniejszać tylko te powyżej 500x500.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie umiesz użyć instrukcji warunkowej? Przecież to są podstawy...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak ale przecież w tym gotowcu nie ma ifa, tylko każdy obrazek zmnejsza, a on ma zmniejszać tylko te powyżej 500x500. Sorry ale podstawic pod to ifa to chyba nie powinienes miec problemu. Czlowiek podal jak na tacy gotowca, to jeszcze malo, bo ifa nie ma ![]() Moze najlepiej zrobimy ci caly skrypt? -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:09 |