![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod ........to jest w textarea... echo "<td><div style=\"margin-left:5\"> <a href=".$r->dane." > ".$r->dane." </a> </td>"; Wszystko jest dobrze dopóki nie wstawię kilka linków klikając enter wtedy powstaje kicha. jak zrobić to że by po kliknięciu enter tworzył się link automatycznie wraz z opisem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Co w ogóle chcesz osiągnąć...? Bo nie jestem w stanie zrozumieć, o co Ci chodzi...
Poza tym, jak można kliknąć "enter"? Masz skrypt z takim przyciskiem, czy jak? Naprawdę podajesz wszystko lakonicznie, że nie sposób się domyśleć, co robisz nie tak. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zobacz sam. Jak dodasz opis ... i adres strony .... (tylko jeden - to jest w porządku). Natomiast jak dodasz kilka adresów jeden pod drugim (oddzielając enterem) zobacz sam co się dzieję
Kod index.php <table style="border-bottom: none;" width="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 border=1 bordercolor=red><tr><td width=80><div style="margin-left:4">strona</td><td style="border-left-color: red;"><div style="margin-left:4">opis</td></tr></table> <?php $baza = 'test.db'; $db = sqlite_open($baza) or die('Nie mogę otworzyć bazy!'); $wynik = sqlite_query($db,"SELECT * FROM przyklad ORDER BY adres") or die(sqlite_error_string(sqlite_last_error($db))); if(sqlite_num_rows($wynik) > 0) { echo "<table style=\"border-left-width: thin;\" width=\"100%\" cellSpacing=0 cellPadding=0 border=1 bordercolor=red>"; while($r = sqlite_fetch_object($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td width=\"80\"><div style=\"margin-left:5\"> ".$r->opis."</td>"; echo "<td><div style=\"margin-left:5\"> <a target=blank href= ".$r->adres." > ".$r->adres." </a> </td>"; echo "<td width=\"70\"><div style=\"margin-left:5\"> <a href=\"del.php?a=del&id={$r->id}\">DEL |</a> <a href=\"edit.php?a=edit&id={$r->id}\"> EDIT</a> </td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; } /* zamykamy bazę */ sqlite_close($db); ?> <p> <form action="save.php" method="post"> <br> <textarea name="adres" rows=8 cols=50>adres strony</textarea><br> <input type="text" name="opis" value=" opis" SIZE=58> <input type="submit" value="wyslij" /> </form> <p> Kod save.php <?php $baza = 'test.db'; $db = sqlite_open($baza) or die('Nie mogę otworzyć bazy!'); /* odbieramy dane z formularza */ $opis = sqlite_escape_string(trim($_POST['opis'])); $adres = sqlite_escape_string(trim($_POST['adres'])); $adres = ereg_replace("\n", "<br>", $adres); /* zapisujemy dane do bazy */ if($opis and $adres) { sqlite_query($db,"INSERT INTO przyklad VALUES (NULL,'$opis', '$adres')") or die(sqlite_error_string(sqlite_last_error($db))); echo 'Dane zostały zapisane'; } else echo 'Wypełnij oba pola formularza!'; ?> <script LANGUAGE="JavaScript"> if(top.frames.length==0) { document.write("<B></B>"); window.clear; window.location.href="index.php"; } else { document.write("index.php"); } </SCRIPT> Utwórz sobie tabelę: Kod <?php
$baza = 'test.db'; $db = sqlite_open($baza); sqlite_query($db, "CREATE TABLE przyklad (id INTEGER NOT NULL PRIMARY KEY, opis VARCHAR(100) NOT NULL, adres VARCHAR(100) NOT NULL)") or die(sqlite_error_string(sqlite_last_error($db))); echo "Plik bazy został utworzony!"; ?> Ten post edytował david8213 10.05.2010, 20:04:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie masz przypadkiem za małych limitów długości znaków...?
|
|
|
![]()
|
|
nie mam limitów za małych
Wytłumaczę inaczej o co mi chodzi. Za każdym razem jak wpisuję jakiś tekst który zaczyna się od http:// chcę aby tworzył się do niego automatycznie odnośnik. Sprawa jest o tyle trudniejsza że w tekstarea są zwykłe zdania i np link lub kilka linków jak to wyróżnić ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:53 |