![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zamierzam wstawić na swojej stronie edytor CKEditor. Wszystkie pola tekstowe formularzy przepuszczam przez funkcję strip_tags a potem mysql_real_escape_string. Co zrobić z danymi otrzymanymi z CKEditor? Usuwając tagi stracę to, do czego używam tego edytora czyli właśnie tagi. Jak jednak zabezpieczyć otrzymane dane? Nie usuwać żadnych tagów? -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to gdzie Ty go chcesz wstawić? od strony admina czy użytkownika? jak od strony admina to zrób samo mysql_real_escape_string, jak od strony użytkownika to pytanie ile funkcji z tego edytora potrzebujesz, bo jak masz umożliwić użytkownikowi tylko z 4,5 funkcji takich jak pogrubienie, czcionka, kolor czcionki, rozmiar, to lepiej zrób BBcode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od strony użytkownika. Chodzi mi o wstawianie obrazków, tworzenie list, tabel, odsyłaczy itp
-------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co innego gdyby taki formularz jest dostępny dla zwykłych użytkowników[/b] - wtedy oczywiście zapewne też bym pozwolił wpisywać w tym formularzu wszystko + mysqli_real_escape_string przed zapisem danych do bazy, tyle że potem przed wyświetleniem ich na stronie użyłbym htmlspecialchars lub ewentualnie strip_tags. No tak tylko, że wtedy jak user umyślnie albo i nieświadomie wstawi kilka </div> to się strona rozsypie Co do BBcode to chodziło mi, że wtedy bez edytora, albo edytor albo BBcode //wiewiorek nie usuwaj postów bo potem nie wiadomo o co chodzi w rozmowie Ten post edytował tehaha 9.05.2010, 13:38:25 |
|
|
![]()
|
|
Dam sobie spokój z bbcode. Czyli nie zostaje mi nic innego, jak w strip_tags wymienić kilkanaście dopuszczalnych tagów?
|
|
|
![]()
|
|
no tak by było najlepiej, albo wyciąć te nie dozwolone, bo jak wspomniałem , jeżeli ktoś wstawi </div> to strona może się rozlecieć
|
|
|
![]()
|
|
Chyba jednak zdecyduję się na tinyMCE. Podają gotowe rozwiązanie do filtrowania danych: http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMCE:Security przy zastosowaniu klasy PHP Input Filter Class tu. Ktoś zna tą klasę?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:18 |