![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zaczynam uczyć sie programować obiektowo w PHP i w związku z tym moja prośba. Czy ktoś mógł by mi napisać prosty skrypt ilustrujący użyteczność PO w php&mysql, poprzez jakieś zapytanie czy coś.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Powód edycji: [blooregard]: poprawka w kodzie :)
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metoda construct definiuje nam id? czyli obsłużymy ją tak:
Chyba robię postępy... Piszę własnego cms i dlatego też chciałem się nauczyć PO. Stanąłem w miejscy systemu (wyświetlania) newsów, nie wiem jak się zabrać za to, i jak napisać klasę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Metoda construct definiuje nam id? czyli obsłużymy ją tak: __construct to metoda wywoływana automatycznie w momencie utworzenia obiektu (tzw. konstruktor). Możesz w niej m.in. zainicjalizować składowe klasy czy wykonać inne czynności, które powinny zostać wykonane w momencie powołania obiektu "do życia" Akurat w tym przykładzie użyłem tej możliwości do zainicjalizowania składowej klasy $id. Więc Twój zapis jest pozbawiony sensu i w momencie wykonania takiego skryptu powinieneś otrzymać komunikat błędu o odwołaniu się do nieistniejacej metody w klasie User. http://pl2.php.net/manual/en/language.oop5.decon.php BTW, w moim poprzednim poście był błąd, który poprawiłem ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 20:56 |