![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 18 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Pwo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
posiadam tekst, który wygląda na zakodowany metodą przestawieniową, lecz gdy próbuję go odszyfrować (rot13, rot N) nie otrzymuję żadnych logicznych rezultatów. Sądzę, że osoba, która go zakodowała nie jest obeznana w dziedzinie kryptografii, więc poczytałem o podstawowym szyfrowaniu. Niestety, bez większych sukcesów. Jedynie szyfr Vigenere'a zwrócił moją uwagę ze względu na wygląd przykładu szyfru i tekstu, który posiadam. Tekst: Kod Eurdx źr Vor lpvjsn! Bur esfzr divr! Oniż nu yp xeizynuwć! Ysl, hrdyrn bsoeba, skr mov bs yp bur oitsfxr! Krdxvxr tsx: lpvjsn vor! Czy macie jakieś pomysły, w jaki sposób mogę rozszyfrować tą wiadomość? Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Patrząc na litery w wyrazach i układ na klawiaturze qwerty można odczytać takie coś:
Wiesz że Cie kocham ? Z resztą zdań jest trochę problem, z jednymi zdaniami np. w drugim zdaniu nie potrafie rozczytać ostatniego słowa - brakuje mi jednej litery w trzecim zdaniu pierwszego słowa nie mogę odczytać. Jeżeli rozczytujesz słowa to odczytuj obydwie sąsiadujące litery z tą podaną, np. E -> W i R, O -> U i O itd. Co do z, ź, ż to już loteria, trzeba dopasować do słowa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 18 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Pwo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozszyfrowałem cały tekst, bardzo dziękuję za pomoc.
Niektóre słowa składały się z dwóch liter sąsiadujących i miały nawet błędy ortograficzne (specjalnie bądź z niewiedzy autora). Cały wiadomość bardzo mnie zdumiała. Taki sposób szyfru ma jakąś ustaloną nazwę? Czy znacie może inne metody prostego kodowania tekst? Nie chodzi o to by był bezpieczny, i nawet nie powinien posiadać klucza. Dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował iVorIus 8.05.2010, 14:14:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Pogrzebałem trochę i taki szyfr nazywa się Szyfrem Dextera. Podstawą dla tego szyfrowania jest Szyf Cezara.
|
|
|
![]()
|
|
Okej, również poczytałem o szyfrze Dexter'a.
Nie mam więcej pytań (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:33 |