![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 9 Dołączył: 6.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od razu mówię, że przeglądałem forum za moim problemem, ale nie natknąłem się na nic konkretnego więc jeśli będziecie na tyle mili i wskażecie wątek, w którym znajdę choć trochę informacji będę wdzięczny. Przestudiowałem też kod kohany uważnie oraz manual nt spl_autoload_register.
Sprawa ima się automatycznego ładowania klas. W Kohanie jest to rozwiązane poprzez dodawanie do klas przyrostków, w ten sam sposób chciałem rozwiązać ładowanie klas w moim skrypcie. Głównie chodzi mi o to, aby pozostać wiernym ideologii MVC, a w autoloaderze nie przepuszczać parametru przez pętle. Otóż w Kohanie rozwiązane to jest w następujący spoósb:
Ale powiedzcie mi w jaki sposób wyciągnąć z parametru $class ten przyrostek? Załóżmy, że wpisuję gdzieś w kodzie gdzie w całości jest to klasa natomiast parametr $class przechwytuje tylko to, co wpisuję na sztywno w skrypcie czyli samo Register. pytanie: Jak zastosować taki myk jak jest w Kohanie? -------------------- www.quider.pl <- moja prywatna strona
Pomogłem? Kliknij Pomógł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
No ten kod co podałeś robi właśnie to, co chcesz zrobić, więc nie rozumiem pytania.
Jeśli chcesz, aby z samej nazwy Register szukał pliku używając różnych prefixów lub sufixów, to dodaj je w autoloaderze i próbuj załadować tak utworzone nazwy, czy wręcz ścieżki plików. Osobiście jednak wolę, gdy nazwę klasy podaje się wprost i jednocześnie tej nazwie odpowiada plik o takiej samej nazwie jak klasa. To, że może kiedyś pojawi się potrzeba załadowania innego pliku o tej samej nazwie, to już temat na inna rozprawę ![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 9 Dołączył: 6.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym, że mając taki kod i piszę w kodzie gdzieś
wiedząc, że mam klasę Register_Sys, to on (skrypt) szuka mi tylko klasy register nie zwracając uwagi na żadne suffixy ;/ -------------------- www.quider.pl <- moja prywatna strona
Pomogłem? Kliknij Pomógł |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:29 |