Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP] Pusta wartość zmiennej, a wyszukiwanie danych w kolumnie
agentmullder
post 6.05.2010, 10:32:04
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzień dobry. Proszę o pomoc w rozwikłaniu dosyć małego problemu. Jestem początkującym w tej dziedzinie, wiec rozwiązanie może się okazać błahe. Otóż:

mam tabelę zbudowaną z kilkunastu kolumn i do niej chcę zrobić na stronie wyszukiwarkę obiektów. Wyszukiwarka chciałbym, aby miała możliwość wyszukiwania po wybranej przez użytkownika kolumnach (jednej, dwóch lub kilku). Tabela samochody z kolumnami: marka, model, rok produkcji, kolor, silnik, itp. Formularz na stronie posiada możliwość wyszukiwania auta pod względem wszystkich kategorii. Np: chcemy wyszukać auto mając dane: rok produkcji, kolor. Po wpisaniu w pola rok produkcji i kolor odpowiednich danych wyszuka nam komplet informacji o samochodach nas interesujących. Ale w formularzu na stronie są jeszcze pola: marka, model i itp. Jeśli nic tam nie wpiszemy (bo nie mamy takich informacji po których będziemy szukać) to jak ułożyć zapytanie, aby w przypadku pustego pola: marka, model wyszukało nam w bazie auta o znanym przez nas kolorze i roku produkcji?

Jeśli zmienna przyjmie pustą wartość (brak informacji o marce, modelu czy pojemności silnika), wówczas wynik zapytania do bazy zwróci pusty rekord.

Mam nadzieję, że opisałem to w zrozumiałym języku.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:17