![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry. Proszę o pomoc w rozwikłaniu dosyć małego problemu. Jestem początkującym w tej dziedzinie, wiec rozwiązanie może się okazać błahe. Otóż:
mam tabelę zbudowaną z kilkunastu kolumn i do niej chcę zrobić na stronie wyszukiwarkę obiektów. Wyszukiwarka chciałbym, aby miała możliwość wyszukiwania po wybranej przez użytkownika kolumnach (jednej, dwóch lub kilku). Tabela samochody z kolumnami: marka, model, rok produkcji, kolor, silnik, itp. Formularz na stronie posiada możliwość wyszukiwania auta pod względem wszystkich kategorii. Np: chcemy wyszukać auto mając dane: rok produkcji, kolor. Po wpisaniu w pola rok produkcji i kolor odpowiednich danych wyszuka nam komplet informacji o samochodach nas interesujących. Ale w formularzu na stronie są jeszcze pola: marka, model i itp. Jeśli nic tam nie wpiszemy (bo nie mamy takich informacji po których będziemy szukać) to jak ułożyć zapytanie, aby w przypadku pustego pola: marka, model wyszukało nam w bazie auta o znanym przez nas kolorze i roku produkcji? Jeśli zmienna przyjmie pustą wartość (brak informacji o marce, modelu czy pojemności silnika), wówczas wynik zapytania do bazy zwróci pusty rekord. Mam nadzieję, że opisałem to w zrozumiałym języku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj znajdziesz potrzebne informacje.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj znajdziesz potrzebne informacje. Siedziałem już nad tym tutorialem kilka godzin i nie radze prawdopodobnie z ostatnim błędem: Cytat Something is wrong in your syntax obok 'zapytanie' w linii 1
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgubiłeś dolara!
$wynik = mysql_query($zapytanie); |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 14:22 |