![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki blok obliczeń:
I czasami gdy dochodzi do dzielenia przez zero wyskakuje mi błąd: Kod Warning: Division by zero in C:\Program Files\WebServ\httpd\Praca\obliczenia\wyznacznik.php on line 26 Co oczywiście się zgadza i dalsze obliczenia nie mają sensu dlatego aplikacja wyrzuca coś takiego: ![]() Uploaded with ImageShack.us I teraz pytanie co mam zrobić aby nie wyskakiwał mi ten błąd w wynikach? -------------------- Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysłPrawo Clarke'a
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to zanim podzielisz przez jakąś zmienną to sprawdz najpierw czy ta zmienna nie jest przypadkiem zerem. Czego w tym nie rozumiesz?
Do sprawdzenia sluzy IF -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@jareeny chyba nie sugerujesz by morman wyłączył poprostu wyswietlanie tych bledow?
jesli sugerujesz: morman nie sluchaj go bo to najgorsza rzecz jaką możesz zrobic. masz po prostu sprawdzac czy przypadkiem nie dzielisz przez 0 i jesli tak to odpowiednio zareagowac. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 30.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastanawia mnie dlaczego od razu nie przypiszesz tych wyliczeń do zmiennych $t, $u, $w, $x??
z Twojego przykładu wynika, że dzielisz tylko przez $t, najprościej sprawdzić czy jest ona różna od zera i wtedy dopiero wykonywać dzielenie np. tak
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nosporku, ja bardzo dobrze wiem, że nie powinno się wyłączać wyświetlania błędów, ale on po prostu pyta jak ma zablokować te błędy, więc mu podaje przykładowe rozwiązanie.
oczywiście, najlepiej sprawdzać czy mianownik jest równy zero i wtedy reagowac... -------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
@jareeniczku kochany jak to dobrze ze całe forum nie kieruje się Twoją logiką....
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:33 |