![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam menu jako aplikację, jednak gdzie ją umieścić, w jaki sposób wywołać? Przychodzi mi na myśl jedynie nieeleganckie rozwiązanie z pobraniem danych z bazy, wszczepieniem kodu do szablonu frontendu. Jednak raczej kłóci się to z zasadami MVC?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając, że ta aplikacja jest dobrze napisana i bardzo elastyczna - czyli da radę ją w miarę łatwo zintegrować z innym projektem - to możesz przerobić ją na plugin.
Z tym, że to co chcesz wyświetlać (menu) umieść w komponencie. W przypadku, gdy nie rozumiesz terminów które użyłem powyżej to lepiej teraz nie zaczynaj, tylko przeklej moduły z aplikacji obsługującej menu do tej docelowej, uaktualnij konfigurację i jedziesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba się nie zrozumieliśmy. W planach mam wykorzystanie Symfony do projektu, strona będzie się składała z nagłówka, menu nawigacyjnego oraz contentu. Nagłówek nie jest problemem ponieważ jest elementem stałym i mogę zdefiniować go w głównym szablonie, content będzie wypełniany aplikacjami, a menu nawigacyjne? Chcę mieć możliwość zarządzania nim (więc będzie jako aplikacja?) jednak ma się wyświetlać w zupełnie innym miejscu, praktycznie zawsze jeśli chodzi o frontend. Napisanie modelu menu nie będzie stanowiło problemu, jednak problemem jest logiczne osadzenie go na stronie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tak jak napisałem, wyświetlenie menu jako komponent.
Co do zarządzania menu to dokładnie tego nie napiszę, bo nie wiem jak bardzo chcesz je zintegrować z innymi modułami strony. Powinno się to zamknąć w kilku modułach. edit: ...kilku modułach, ale nie osobnej aplikacji. Ten post edytował LBO 4.05.2010, 22:55:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli jest to ruchomy element ja bym napisał go w komponencie i osadził na stronie w slocie.
-------------------- Wyszukiwarka noclegów w Polsce i zagranicą.
Najlepszy katalog turystyczny wspomagający pozycjonowanie i promocje stron. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:33 |