![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie. Chce wykryc czy w ciagu znakow wystepuja dwie kropki ".." i jakos mi nie zabardzo wychodzi to co trzeba. Jak dopisze do kropek jakis znak to juz nie wykrywa mi kropek. Probowalem z tym:
Pozdrawiam. Ten post edytował fil1995 4.05.2010, 14:07:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/en/function.strpos.php
pierwszy przykład. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a ja jeszcze dorzucę że eregi są już zdeprecjonowane zaleca się używania preg_*.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 30.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dla funkcji strpos:
Trzeba użyć operatora identyczności (===), bo znaleziony string może być także na pozycji 0
2. Dla wyrażeń regularnych Kropka (".") to klasa predefiniowana, symbolizuje ona dowolny znak (za wyjątkiem przełamania linii), dlatego aby odszukać ją w tekście trzeba poprzedzić ją "\" Tak jak pisał kolega piotrooo89: Cytat eregi są już zdeprecjonowane zaleca się używania preg_*. dlatego polecam użycie funkcji preg_match
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 07:34 |