Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [wolontariat] zakoduje za darmo laye., Wiecej informacji w srodku!
gigzorr
post 4.05.2010, 09:14:00
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Otóż chce się podszkolic w (x)html, css , więc jeśli chciałbyś abym ci zakodował szablon to pisz (3657359:gg, przewaznie niewidoczny).
Staram się pisać bez błędów, strona po zakodowaniu odrazu leci pod walidator , jeśli jakies błędy są to je odrazu poprawiam.
Staram się to robić jak najlepiej potrafie.

Pozdrawiam!

ps. Staram sie pisac pod rozdzielczosci 1024 w zwyż oraz pod Firefox/Opere/Chrome/IE 8.

Ten post edytował gigzorr 4.05.2010, 10:46:56
Go to the top of the page
+Quote Post
blooregard
post 4.05.2010, 09:19:18
Post #2

Newsman

Grupa: Moderatorzy

A masz coś, jakiś gotowy, wdrożony layout, któym mógłbyś się pochwalić?

--------------------
Life's simple... You make choices and don't look back...
+Quote Post
gigzorr
post 4.05.2010, 09:22:01
Post #3

-----

Cytat(blooregard @ 4.05.2010, 10:19:18 ) *
A masz coś, jakiś gotowy, wdrożony layout, któym mógłbyś się pochwalić?

Niestety nie mam , ale staram/postaram się pisać bez błędów , lub je później wyeliminować.
Dotychczas kodowałem laye dla siebie(czyli jakieś malutkie..), ale chce zakodować pare , i zobaczyc jak mi to wyjdzie.
Jest to za darmo więc nikt na niczym nie straci smile.gif
Jedyne co moge obiecac , ze niedlugo bedzie portfolio , ale sa problemy bo ja na grafice sie nie znam ;p

Ten post edytował gigzorr 4.05.2010, 10:50:21
+Quote Post
Danielcom
post 5.05.2010, 21:56:40
Post #4

-----

A czy potrafisz kodować pod CMS Joomla! ? Jeśli tak i zrobił byś to poprawnie, to pewnie kilka zleceń by się znalazło. Warunek, to dobrze, tanio i szybko.
+Quote Post
blooregard
post 5.05.2010, 22:20:49
Post #5

Newsman

Cytat
Warunek, to dobrze, tanio i szybko.

Warunek pierwszy i drugi wykluczają się wzajemnie.
Hint: czemu usługi dobrych grafików/programistów kosztują często po 150-200 PLN za godzinę?

--------------------
+Quote Post
Danielcom
post 5.05.2010, 23:02:18
Post #6

-----

Cytat(blooregard @ 5.05.2010, 23:20:49 ) *
Warunek pierwszy i drugi wykluczają się wzajemnie.
Hint: czemu usługi dobrych grafików/programistów kosztują często po 150-200 PLN za godzinę?

Dobrze i tanio, według mnie nie oznacza to 10zł za godzinę. Zapłata jest zawsze adekwatna dla włożonej pracy i jej jakości. Co z tego że ładnie wygląda skoro wolno działa?
To, że ktoś kasuje po >150zł za godzinę wcale nie znaczy, że jest dobrym programistą/grafikiem smile.gif

Ten post edytował Danielcom 5.05.2010, 23:03:39
+Quote Post
blooregard
post 5.05.2010, 23:11:47
Post #7

Newsman

Cytat
To, że ktoś kasuje po >150zł za godzinę wcale nie znaczy, że jest dobrym programistą/grafikiem

Nie, ale dobrzy programiści/graficy się cenią, bo znają swoją wartosć.

Cytat
Zapłata jest zawsze adekwatna dla włożonej pracy i jej jakości.

Dokładnie, i dlatego dobra usługa musi kosztować, bo ktoś, by być dobrym, musiał na to poświęcić mnóstwo czasu na naukę i praktykę (pomijam aspekt talentu, bo to jest niejako punkt wyjściowy), do tego dochodzą koszty sprzętu i oprogramowania, które ponoszą.

--------------------
+Quote Post
wjkbdg
post 5.05.2010, 23:26:20
Post #8

-----

Szybko i tanio to mit. Ostatnio się przejechałem na takim patencie, że z braku czasu zleciłem komuś pocięcie szablonu i wdrożenie ModX. Dzieło faktycznie zostało zrobione w terminie, ale kod wołał o pomstę do nieba. Grafika pocięta na wielkie fragmenty. Zamiast 1px gradientów, całe boxy powycinane jako jpg. Sądzę, że programiści powinni być trochę pedantyczni jeżeli chodzi o wygląd kodu, a to co zobaczyłem prawie mnie załamało. ModX to piękna rzecz pozwalająca wykonywać dedykowane CMSy z przyjemnością równą jazdy Mercedesem, a w przypadku w/w realizacji WDROŻENIE znaczyło tyle co wklejenie kodu szablonu strony to ModX i podpięcie linków na sztywno do artykułów utworzony w systemi. Rzecz jasna, żadne nowo dodane artykuły nie były widoczne na stronie. Ale strona działała. I wyglądała 'prawie' jak z szablonu. W końcu zrobiłem wszystko od nowa.

Ogólnie to chcę tylko powiedzieć, że od tego czasu inaczej patrzę na programistów podających ponadprzeciętnie wysokie stawki za swoją pracę i karćmy wszystkich tych, dla których warunkiem współpracy jest "szybko i tanio", a potem "zmień to", "zmień tamto", "a jak to ma być?".

Żeby nie było offtopic to ~gigzorr odezwij się do mnie na priv bo mam szablon do pocięcia gdybyś był zainteresowany. Termin nie ciśnie więc można spróbować.
+Quote Post
Danielcom
post 7.05.2010, 13:35:26
Post #9

-----

Napisałem "szybko i tanio", ale wcale nie miałem na myśli, żeby zlecenie wykonać w jeden dzień. Zdarzało się, ze ciecie grafiki i złożenie tego do zwykłego XHTML/CSS trwało ... dwa miesiące. Moim zdaniem dwa tygodnie na pocięcie i zakodowanie szablonu powinno wystarczyć.
Natomiast co do ceny, to trzeba pamiętać o czymś takim jak umiar.

Jakiś czas temu z ciekawości wysyłałem po firmach zapytania o cenę wykonania strony internetowej dla firmy(każde zapytanie wyglądało identycznie). Za te projekty które dostałem (przyznam, ze jeden za 7 mi się spodobał), firmy kazały sobie płacić nawet po 15.000zł (firma z Torunia, zwykła strona bez bajerów nawet flasha nie było, co przy tej cenie trochę dla mnie jest zaskoczeniem). Morał z tego taki, że jak się jakiś głupi trafi to zapłaci tyle ile z niego wydoją.

A tak z czystej ciekawości ile bierzecie za godzinę pracy, albo jak wyceniacie projekty. Bo jak dla mnie jest to czasami skomplikowane.
+Quote Post
Ociu
post 7.05.2010, 14:43:35
Post #10

Panowie, proszę się przenieść na PW, lub założyć własny temat.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.07.2025 - 14:10