![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Boston Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od dluzszego czasu poszukuje panelu hostingowego...chodzi mi dokladnie o to ze chce aby po wypelnieniu formularza przeze mnie do dojego systemu zostalo dodane konto http i ftp. Czy mam jakies szanse dostac taki skrypt za darmo ? Prosze o odpowiedz. pozdrawiam Kamil Kruk |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Webmin jest w porządku ale trzeba sobie zdawać sprawę do czego się nadaje. Dla administratora chcącego ułatwić sobie pracę - jest ok. Można się łączyć po ssl i zmieniać większość kluczowych parametrów systemu (trzeba się tylko przyzwyczaić, że pliki konfiguracyjne będą wyglądały inaczej niż gdy je ustawialiśmy ręcznie). Jeśli jednak chodzi o panel, który można udostępnić userowi korzystającemu z hostingu to Webmina nie polecam. Niestety nic innego nie jestem w stanie w tej chwili polecić. W związku z czym ponawiam i precyzuje pytanie: czy istnieje napisany w php, sprawdzony i wygodny panel administracyjny dla hostingu, nadający się do udostępnienia go userom?
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takze przylaczam sie do pytania, poniewaz znalazlem tylko jakies bardz drogie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to, że będziemy musieli sobie taki panel napisać i wrzucić do downloadu (przyszłego) na php.pl
![]() Pozdrowionka -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a musi byc koniecznie w php?
jezeli nie to zobaczcie tu: http://www.hotscripts.com/Tools_and_Utilit...ment/index.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Boston Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey,
W sumie to nic nie znalazlem tam pod +*nixa+. Moze ktos mial wiecej szczescia ode mnie ? : ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja szukałem jakiegoś dobrego panelu pod windowsa - rezultaty były tragiczne - gdzieś się przewinął nawet dobry (intuicyjny i nie wymagający), ale bardzo drogi
![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a cPanelX jest zły?
-------------------- Z głebi ran
W blasku hord Idzie czarny król - Abadon |
|
|
![]()
|
|
Googlowałem, netsprinciłem, soruceforgowałem i nie znalazłem miejsca z którego można było by tego cPanelaXa pobrać...
Poza tym jest to chyba okrojony tylko do administracji serwerami webmin... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
dużo nie musiałeś szukać...
podałem linka kilka postów wyżej ![]() Tyle że nie CpanelX tylko cPanel Gui Windows Client -------------------- Z głebi ran
W blasku hord Idzie czarny król - Abadon |
|
|
![]()
|
|
Client Free/Server $175.00 - to chyba nie jest darmowy skrypt
![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do webmina to jak Ktoś byłby ciekaw i poszukał na stronie projektu to by zobaczyl ze sa tam inne moduły.I są też dla ISP.Niestety sa płatne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze mozna serwer tak skonfigurowac aby np strefy dns, vhosty apache, aliasy i wirtualne skrzynki pocztowe byly trzymane w bazie sql... i do tego juz napisanie panelu administracyjnego (do takeij bazy) nie przekracza umiejetnosci osob znajacych podstawowe zagadnienia np z php
Jezeli koniecznie musza byc pliki to juz gorzej i obawiam sie iz w samym php zrobienie takiego narzedzia administracyjnego bylby ciezkim zadaniem, bardziej do tego nadawal by sie perl lub python -------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
|
Jestem bardzo ciekaw w jaki sposób można zmusić apache, do przechowywania vhostów w bazie...
P.S. Mam domenę na www.no-ip.com - możesz mi zaproponować jakieś konkretne rozwiązanie dla tego dostawcy domen ![]() Cytat bardziej do tego nadawal by sie perl lub python ![]() ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robię w ten sposób
1. nie utrzymuje kont w szelu tylko w bazie np: mysql np vpopmail + qmail + qmailadmin + mydns i inne 2. mam napisany panel do administracji gdzie zarządza sie wszyskimi userami wraz z przycinką zakładaniem kont statystyą i wile innych. Nic nie robi się w szelu Ale podstawą jest to aby konta były w bazie wtedy można napisć własny panel administracyjny. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby trzymac vhosty w bazie sql zainteresuj sie np modulem mod_sqlinclude
Cytat Cytat bardziej do tego nadawal by sie perl lub python
![]() ![]() Jezeli chcesz operowac na plikach konfiguracyjnych poszczegolnych demonow a zarazem pozniej wymusic wczytanie nowej konfiguracji...za pomoca php..to zycze duzo zdrowia ![]() -------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
|
php używam już od prawie 3 lat. Na początku miałem coprawda kłopoty z plikami, ale w raz z doświadczeniem bazy danych stają się coraz mniej potrzebne do tego typu zastosowań...
Nie mówie, że pyton, czy inny język nie jest prostrzy jeżeli chodzi o w/w zadania, ale znam php w miarę dobrze i nie narzekam na zbytnią złożoność obsługi tego, czy tamtego... P.S. Jeżeli chodzi o linuxa, to niewiem jeszcze jak się zabrać do tego typu zadania, ale pod winem z 2000 roku nie ma najmniejszego problemu z restartem np. Apache - "apache -k restart" Dla mysql wystarczy wykonać[sql:1:d54f7e2421]FLUSH PRIVILEGES[/sql:1:d54f7e2421]po dodaniu usera... Czegoś więcej trzeba ![]() P.S. No faktem... mam jeszcze problemy z FTPem, ale jak na razie jeszcze nie mogę się zdecydować jaki wybrać... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.07.2025 - 08:09 |