![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem skrypt który pobiera dane z bazy i wyświetla je (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Mam na górze menu: Poniedziałek, Wtorek itd. Chciałbym aby po kliknięciu na dany dzień wyświetlały się dane z dnia na który kliknąłem. Wszystkie dane posiadają datę w przyszłości, jeżeli kliknę na Wtorek chciałbym aby tabela pokazała mi dane tylko z datą która wypada we Wtorek. Może ktoś spotkał się z gotowym skryptem, a może macie jakieś wskazówki bo nie wiem jak zacząć. Dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym zaczął od tego:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html a szczególnie od tego: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...ction_dayofweek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba źle postawiłem pytanie.
Mam zapytanie które pobiera wszystkie dane z określonej tabeli, teraz chciałem jakoś zrobić aby te pobrane dane były rozróżniane przez skrypt ze względu dzień tygodnia, innymi słowy jak zastosować np: date() żeby funkcja określała konkretny dzień. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dorzuć kolumnę z numerycznym odpowiednikiem dnia tygodnia, do którego przypisana jest informacja
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo cos ze mna nie tak albo z Twoim pytaniem..
wybieranie tylko wtorkowych: select * from tabela where dayofweek(data)=2 sortowanie w/g dnia tygodnia: select *, dayofweek(data) as dzien_tygodnia from tabela orderby dayofweek(data) date("N") wyswietli Ci liczbowo dzien tygodnia strftime("%A") wyswietli Ci tekstem dzien tygodnia w zaleznosci od jezyka [patrz: setlocale()] A teraz sobie wybierz odpowiedź albo jaśniej napisz @tehaha - bez sensu pomysl Ten post edytował varez 1.05.2010, 11:55:22 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
ja mysle ze wpisujac "php date" w google i czytajac pierwszy wynik mialbys odpowiedz szybciej, ale to moje zdanie
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
No niestety pół dnia nad tym ślęczałem aż znajomy mnie oświecił.
OK wszystko ładnie działa tylko jak zrobić aby N zmieniało się samo wraz ze zmianą dnia (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował napus 5.05.2010, 12:24:46 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
W tym problem że nie pobiera mi danych z timestamp, nawet próbowałem to tak zrobić i też lipa:
dla dzisiaj
jak wywalę WHERE to pobiera ale 10 ostatnich. |
|
|
![]()
|
|
mam ochote Cie kopnąć tak żebyś wrócił do mojej pierwszej odpowiedzi..
nic nie czytasz, i olewasz wszystkie porady.. masz Pan:
to pobiera 10 ostatnich z dziś.. a jak chcesz 10 ostatnich z jakiejstam daty (bo juz naprawde sam nie wiem czego ty chcesz):
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:00 |