![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam takie zapytanie
wyskakuje błąd Column not found: 1054 Unknown column 'u.social_program_id' in 'where clause'' natomiast jeśli przekształcę zapytanie do takiej postaci ( czyli usunę `u` )
to liczy mi wszystkie rekordy z tabeli 'social_program_user' ponieważ social_program_id=p.social_program_id zawsze zwraca 1 problemem jest to że w obu tabelach są takie same pola pełniące różne funkcje, poniżej dump z tych tabel
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@robsohn: nie działa Twoje zapytanie
potrzebuję pobrać listę programów z tabeli 'social_program' + ilość użytkowników przypisanych do każdego programu wg. social_program.social_program_id = social_program_user.social_program_id problemem jest to że obie tabele mają takie same nazwy kolumn a nie mogę zmienić tych nazw ponieważ bym musiał bardzo dużo zmian robić w innym systemie, który używa tych tabel -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sproboj tak:
Zapytanie robsohna tez by dzialalo, gdys mial tabele innoDB polaczone relacjami i gdybys troche pomyslal i zmienil u.id na u.social_program_user_id ![]() Musi dzialac ![]() Ten post edytował quality 30.04.2010, 11:04:46 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 10:32 |