![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Pracuję wyłącznie ze zleceniodawcami z zagranicy (głównie elance.com). I głownie z USA. Żadnych umów nie podpisuję bo to by odstraszyło potencjalnych zleceniodawców. Płatności otrzymuję na PayPal, które później przelewam na mBank. Powstaje kwestia zapłacenia odpowiedzniego podatku. Co do tej pory nazbierałem: 1. Jako osoba fizyczna moge pracować używając umowy o dzieło, która może byc ustna, albo w postaci email itp. Więc tutaj wszystko gra. 2. Jeśli bym pracował w Polsce, to by zleceniodawca płacił by podatek (chyba PIT 11 - nie jestem pewien). Chyba muszę odprowadzać co miesiąc zaliczkę na podatek samodzielnie (18%) i wypełniać jakiś PIT. 3. Muszę jeszcze coś wypełniać ze względu na różniece kursowe i z powodu tego, że pieniądze otrzymuję z zagranicy. Moje pytania: 1. Jeśli tutaj nie uzyskam odpowiedzi, to gdzie mam się zwrócić z pytaniami? Do US? Jeśli tak, to czy tam mają coś takiego jak informacja/poradnia, żeby się zapytać i porozmawiać? Jakieś firmy prywatne gdzie można uzyskać konsultację? Głownie chodzi mi o miejsce gdzie mogę przyjść z powyższymi pytaniami i uzyskać precyzyjną odpowiedź. 2. Jaki PIT mam wypełnić kiedy płacę zaliczkę na podatek od umowy o dzieło? 3. Jakie dodatkowe dokumenty wypełniam z racji dochodów z zagranicy? Mimo ogromu czasu który poświęciłem na to pytanie nadal nie mam definytynych odpowiedzi. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wybacz, ale musze to napisać
![]() jeżeli pójdziesz do US, to oni zrobią to tak, że będziesz musiał zapłacić ![]() najlepiej idź do kancelarii podatkowej, tam wytłumaczą Ci wszystko i poradzą co i jak -------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wybacz, ale musze to napisać ![]() jeżeli pójdziesz do US, to oni zrobią to tak, że będziesz musiał zapłacić ![]() najlepiej idź do kancelarii podatkowej, tam wytłumaczą Ci wszystko i poradzą co i jak Dzięki za odpowiedź! Trochę nie zrozumiałem tego pierwszego zdania co do pójścia do US - przecież chcę zapłacić podatek, po prostu nie wiem jak to zrobić. Mam tylko zaległość z pary miesięcy (tylko zaczynam freelance) - więc odsetki karne nie muszą być duże. Czy chodziło o to, że mogą mnie zmusić do zapłacenia większego podatku niż się należy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Czy chodziło o to, że mogą mnie zmusić do zapłacenia większego podatku niż się należy? Jak zapłacisz za dużo to Ci zwrócą. Z tego co pamiętam z obowiązku podatkowego jesteś zwolniony do kwoty 3.000 zł (łącznie per rok). Nie wiem czy są jakieś niuanse związane z tym, że masz klientów z USA, ale generalnie musisz odprowadzić zaliczkę na podatek. Pamiętaj, że jeżeli Twoje dzieło ma charakter twórczy możesz zadeklarować koszty uzyskania przychodu na poziomie 50%. Ad1. Jeżeli masz ochotę płacić za taką usługę to idź do biura rachunkowego. Osobiście uważam, że będziesz miał na tyle klarowną sytuację, że wizyta w US wystarczy. Zawsze możesz też odwiedzić forum prawne, gdzie porady są darmowe. Ten post edytował Daiquiri 29.04.2010, 18:58:23 |
|
|
![]()
|
|
Daiquiri, dzięki za odpowiedź!
Na forum prawnym już pytałem - zero odpowiedzi: http://forumprawne.org/prawo-finansowe-pod...sa-podatki.html Co do wizyty w US - właśnie mnie interesuje czy są tam osoby od konsultacji. Nie chcę stać przez kilka godzin w kolejce, żeby okazało się, że mam iść do kolejnego okienka, żeby porozmawiać z Panią ktora tylko przyjmuje dokumenty. Jak na razie napisałem do kilku kancelarii podatkowych z zapytaniem ile by kosztowała konsultacja. Nie chcę korzystać z samych usług - jak już będę wiedział jakie papiery mam wypełnić to potrafię to sam robić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Jak ja mam wątpliwości to np. dzwonię do urzędu i tam dostaję informacje. Jednak polecam Ci przejść się do US i zapytać portiera "co, gdzie i jak". Pamiętaj, żeby potem zweryfikować te informacje, bo urzędnicy też się mylą ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat bo urzędnicy też się mylą ;-) pamietaj, ze w polsce urzednicy to swiete krowy. nawet jesli sie pomyla to i tak ty za to odpowiesz. Mozesz potem wystepowac na droge cywila ale domyslasz sie jaki bedzie skutek... informacje najlepiej zweryfikuj u kilku US -w swoim miejscu zameldowania i w warszawie. Kiedys mialem podobny problem ale pewnie sie pozmienialo w tym temacie wiec moge cie jedynie przestrzec. -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:45 |