Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Freelance zagraniczny a podatki, Kilka pytań podatkowych
Bodajze
post 28.04.2010, 22:50:33
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Pracuję wyłącznie ze zleceniodawcami z zagranicy (głównie elance.com). I głownie z USA.
Żadnych umów nie podpisuję bo to by odstraszyło potencjalnych zleceniodawców.
Płatności otrzymuję na PayPal, które później przelewam na mBank.

Powstaje kwestia zapłacenia odpowiedzniego podatku.

Co do tej pory nazbierałem:

1. Jako osoba fizyczna moge pracować używając umowy o dzieło, która może byc ustna, albo w postaci email itp. Więc tutaj wszystko gra.
2. Jeśli bym pracował w Polsce, to by zleceniodawca płacił by podatek (chyba PIT 11 - nie jestem pewien).
Chyba muszę odprowadzać co miesiąc zaliczkę na podatek samodzielnie (18%) i wypełniać jakiś PIT.
3. Muszę jeszcze coś wypełniać ze względu na różniece kursowe i z powodu tego, że pieniądze otrzymuję z zagranicy.

Moje pytania:

1. Jeśli tutaj nie uzyskam odpowiedzi, to gdzie mam się zwrócić z pytaniami? Do US? Jeśli tak, to czy tam mają coś takiego jak informacja/poradnia, żeby się zapytać i porozmawiać?
Jakieś firmy prywatne gdzie można uzyskać konsultację?
Głownie chodzi mi o miejsce gdzie mogę przyjść z powyższymi pytaniami i uzyskać precyzyjną odpowiedź.

2. Jaki PIT mam wypełnić kiedy płacę zaliczkę na podatek od umowy o dzieło?

3. Jakie dodatkowe dokumenty wypełniam z racji dochodów z zagranicy?

Mimo ogromu czasu który poświęciłem na to pytanie nadal nie mam definytynych odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Go to the top of the page
+Quote Post
jareeny
post 29.04.2010, 13:40:09
Post #2

-----

wybacz, ale musze to napisać smile.gif

jeżeli pójdziesz do US, to oni zrobią to tak, że będziesz musiał zapłacić smile.gif

najlepiej idź do kancelarii podatkowej, tam wytłumaczą Ci wszystko i poradzą co i jak

--------------------
banan wszyscy.
+Quote Post
Bodajze
post 29.04.2010, 17:32:23
Post #3

-----

Cytat(jareeny @ 29.04.2010, 14:40:09 ) *
wybacz, ale musze to napisać smile.gif

jeżeli pójdziesz do US, to oni zrobią to tak, że będziesz musiał zapłacić smile.gif

najlepiej idź do kancelarii podatkowej, tam wytłumaczą Ci wszystko i poradzą co i jak

Dzięki za odpowiedź!

Trochę nie zrozumiałem tego pierwszego zdania co do pójścia do US - przecież chcę zapłacić podatek, po prostu nie wiem jak to zrobić.
Mam tylko zaległość z pary miesięcy (tylko zaczynam freelance) - więc odsetki karne nie muszą być duże.

Czy chodziło o to, że mogą mnie zmusić do zapłacenia większego podatku niż się należy?

+Quote Post
Daiquiri
post 29.04.2010, 18:54:05
Post #4

Grupa: Administratorzy

Cytat(Bodajze @ 29.04.2010, 18:32:23 ) *
Czy chodziło o to, że mogą mnie zmusić do zapłacenia większego podatku niż się należy?
Jak zapłacisz za dużo to Ci zwrócą.

Z tego co pamiętam z obowiązku podatkowego jesteś zwolniony do kwoty 3.000 zł (łącznie per rok). Nie wiem czy są jakieś niuanse związane z tym, że masz klientów z USA, ale generalnie musisz odprowadzić zaliczkę na podatek. Pamiętaj, że jeżeli Twoje dzieło ma charakter twórczy możesz zadeklarować koszty uzyskania przychodu na poziomie 50%.

Ad1. Jeżeli masz ochotę płacić za taką usługę to idź do biura rachunkowego. Osobiście uważam, że będziesz miał na tyle klarowną sytuację, że wizyta w US wystarczy. Zawsze możesz też odwiedzić forum prawne, gdzie porady są darmowe.

Ten post edytował Daiquiri 29.04.2010, 18:58:23
+Quote Post
Bodajze
post 29.04.2010, 23:26:18
Post #5

-----

Daiquiri, dzięki za odpowiedź!

Na forum prawnym już pytałem - zero odpowiedzi:
http://forumprawne.org/prawo-finansowe-pod...sa-podatki.html

Co do wizyty w US - właśnie mnie interesuje czy są tam osoby od konsultacji. Nie chcę stać przez kilka godzin w kolejce, żeby okazało się, że mam iść do kolejnego okienka, żeby porozmawiać z Panią ktora tylko przyjmuje dokumenty.

Jak na razie napisałem do kilku kancelarii podatkowych z zapytaniem ile by kosztowała konsultacja.
Nie chcę korzystać z samych usług - jak już będę wiedział jakie papiery mam wypełnić to potrafię to sam robić.
+Quote Post
Daiquiri
post 30.04.2010, 08:51:17
Post #6

Grupa: Administratorzy

Jak ja mam wątpliwości to np. dzwonię do urzędu i tam dostaję informacje. Jednak polecam Ci przejść się do US i zapytać portiera "co, gdzie i jak". Pamiętaj, żeby potem zweryfikować te informacje, bo urzędnicy też się mylą ;-)
+Quote Post
trucksweb
post 30.04.2010, 12:06:17
Post #7

-----

Cytat
bo urzędnicy też się mylą ;-)

pamietaj, ze w polsce urzednicy to swiete krowy. nawet jesli sie pomyla to i tak ty za to odpowiesz.
Mozesz potem wystepowac na droge cywila ale domyslasz sie jaki bedzie skutek...

informacje najlepiej zweryfikuj u kilku US -w swoim miejscu zameldowania i w warszawie.

Kiedys mialem podobny problem ale pewnie sie pozmienialo w tym temacie wiec moge cie jedynie przestrzec.

--------------------
Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki?
- 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:45