|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Jak zwrócić tablice dwuwymiarową z funkcji ? Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
dziwne pytanie... tak samo jak jednowymiarową czy trzy wymiarową. Moze opisz problem dokladniej
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam napisany skrypt w php w sposób strukturalny. Programik ten odczytuje dane z pliku tekstowego w postaci
aaaaa bbbbbb ccccc dddd eeeee aaaaa bbbbbb ccccc dddd eeeee aaaaa bbbbbb ccccc dddd eeeee aaaaa bbbbbb ccccc dddd eeeee Wyrażnie widać że to tablica dwuwymiarowa w literaturze tablica tablic. Chciałbym ten programik - który w strukturalnie działa mi bez zarzutu napisać obiektowo. while(($wej_bd == true)&&($row > $w)) { $ind = 0; $sprawdzenie_danych = 0; $kol = 0; $puste_pola = 0; for($bd_s = $i; $bd_s <= $lkbd; $bd_s++) { if((($bd_s != 5) && ($bd_s != 6)) && (($bd_s != 9) && ($bd_s != 10))) // Pominięcie nie potrzebnych pól z excela. { if((((!empty($tabcsv[$w][$bd_s])) &&((empty($tabcsv[$w][4])) || (!empty($tabcsv[$w][4])))))&&((empty($tabcsv[$w][8])) || (!empty($tabcsv[$w][8])))) { if(!empty($tabcsv[$w][4])) { $tabcsv[$w][4] = str_replace(",",".",$tabcsv[$w][4]); //Zamiana ceny przecinka na kropkie } if((($bd_s == 1) || ($bd_s == 11))||(($bd_s == 12)||($bd_s == 4))) { if(is_numeric($tabcsv[$w][$bd_s])) { $tabela_bd[$rekord][$kol] = $tabcsv[$w][$bd_s]; $kol++; } else { echo ' NIEZGODNY TYP DANYCH NA POZYCJI: '.$w.' '.$bd_s; $blad = true; } } else { if((($bd_s == 2) || ($bd_s == 3))||(($bd_s == 7)||($bd_s == 8))) if(!is_numeric($tabcsv[$w][$bd_s])) { $tabela_bd[$rekord][$kol] = $tabcsv[$w][$bd_s]; $kol++; } else { echo ' NIEZGODNY TYP DANYCH NA POZYCJI: '.$w.' '.$bd_s; $blad = true; } } } else { // $tabela_bd[$rekord][$kol] = $tabcsv[$w][$bd_s]; if($bd_s < $num) if((empty($tabcsv[$w][$bd_s+1]))&&(empty($tabcsv[$w][$bd_s-1]))) { // echo ' PUSTY REKORD NA POZYCJI: '.$w.' ZOSTAŁ USUNIĘTY '; unset($tabela_bd[$rekord][$kol]); } else { if(($bd_s != 4) && ($bd_s != 8)) { echo ' PUSTE POLE NA POZYCJI: '.$w.' '.$bd_s; $blad = true; } } $kol++; } } } $w++; $rekord++; } } // KONIEC WERYFIKACJI POPRAWNOŚCI PLIKU Chciałbym zamienić go na funkcję która zwróci ma tablicę dwuwymiarową $tabela_bd[$rekord][$kol] |
|
|
|
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Proszę dodać BBCode.
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
|
|
|
no to wsadź to w funkcję, która na koncu bedzie miala:
return $tabela_bd; Gdzie widzisz problem? I uzywaj bbcode! -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Robisz to tak jak wszystko inne... Zwróć jako określoną strukturę. Jeśli za utworzenie będzie odpowiedzialna metoda, to w return ja zwracaj. A jeśli nie da się tylko są błędy to zwracaj choćby FALSE.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
|
|
|
|
|
A może ktoś mi pomoże zamienić ten fragment kodu na funkcję bo coś mi nie wychodzi. Pozdro
|
|
|
|
|
|
To pokaz kod co napisales
ps: przenosze. ps2: wlacz wyswietlanie wszyskich bledow wiecej info tu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Chciałbym ten programik - który w strukturalnie działa mi bez zarzutu napisać obiektowo. Cytat Chciałbym zamienić go na funkcję która zwróci ma tablicę dwuwymiarową $tabela_bd[$rekord][$kol] Co chcesz w końcu zrobić? Bo to, że ze skryptu napisanego strukturalnie zrobisz funkcję nie oznacza, że będzie to napisane obiektowo. Wręcz przeciwnie, nadal będzie to programowanie strukturalne.Cytat A może ktoś mi pomoże zamienić ten fragment kodu na funkcję bo coś mi nie wychodzi. Pozdro Ale co Ci nie wychodzi, funkcji nie potrafisz zadeklarować Jako argument można, a nawet wypadałoby podawać nazwę pliku, bo ta może być zmienna. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:38 |