Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Błędy i wyjątki
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej, możliwe że tytuł tematu jest mylny, ale nie wiedziałem w gruncie jak mam opisać w kilku słowach swój problem.
Tak więc, przechodząc do meritum - od kilku dni piszę sobie swojego "CMS'a" na nowo. Nie jest to nic skomplikowanego, a musi być lekkie, dlatego nie użyłem żadnego framework'a typu kohana czy zend. Z tym że staram się wzorować na kohanie, nie wszystko oczywiście, ale cześć. Napisałem klasę odpowiedzialną za routing (router), z tą różnicą w porównaniu do kohany, że tam adres jest pobierany poprzez QUERY_STRING a u mnie REQUEST_URI. Mój problem polega na tym, że za bardzo nie wiem w jaki sposób, żeby to wyglądało elegancko, zainicjować działanie routera. Chodzi o to, żeby przy nie prawidłowym adresie, wyświetlić stronę błędu, a mi to niestety nie wychodzi biggrin.gif wcześniej robiłem to tak, że sprawdzałem sobie (in_array) czy dany adres (po rozbiciu oczywiście) znajduje się w tablicy routings. W przypadku nie znalezienia redirect do strony błędu. Nie wiedziałem wcześniej że jest możliwość wyświetlenia poprzez (chyba) klasę Exception (chyba ponieważ z tej klasy dziedziczy Kohana_Exception). Próbowałem napisać jakąś własną obsługę wyjątków/błędów, ale niestety marnie mi to wychodzi. Więc jeżeli jest ktoś, kto ogarnął to co napisałem w chaotyczny sposób, i byłby w stanie mi wytłumaczyć jak mam się za to za brać, to byłbym wdzięczny smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:03