![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, możliwe że tytuł tematu jest mylny, ale nie wiedziałem w gruncie jak mam opisać w kilku słowach swój problem.
Tak więc, przechodząc do meritum - od kilku dni piszę sobie swojego "CMS'a" na nowo. Nie jest to nic skomplikowanego, a musi być lekkie, dlatego nie użyłem żadnego framework'a typu kohana czy zend. Z tym że staram się wzorować na kohanie, nie wszystko oczywiście, ale cześć. Napisałem klasę odpowiedzialną za routing (router), z tą różnicą w porównaniu do kohany, że tam adres jest pobierany poprzez QUERY_STRING a u mnie REQUEST_URI. Mój problem polega na tym, że za bardzo nie wiem w jaki sposób, żeby to wyglądało elegancko, zainicjować działanie routera. Chodzi o to, żeby przy nie prawidłowym adresie, wyświetlić stronę błędu, a mi to niestety nie wychodzi ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gdzie metoda statyczna Error() z klasy Controller zwraca blad tak:
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej, jest to jakieś wyjście, ale mnie chodzi trochę o coś innego. W kohanie nie ma (tak mi się wydaje, ponieważ nie znalazłem) plików odpowiedzialnych za stronę błędu, a korzysta z tych które są w apache. Przykładowo pokażę jak to wygląda w kohanie:
klasa Kohana_404_Exception:
I klasa Kohana_Exception:
I z tych dwóch klas i tego kawałka kodu nie potrafię wywnioskować, w jaki sposób gdy router nie znajdzie kontrolera wywala 404 page not found :| ale okej, zrobię w taki sposób na który mnie naprowadziłeś, dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kohana zdecydowanie MA swoja obsluge 404. Nie jestem w stanie Ci teraz podac gdzie dokladnie, ale przejrzyj sobie plik Kohana.php z system.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:23 |