![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworząc projekt w NetBeans ustawiłem dla niego kodowanie znaków UTF-8. Czy istnieje możliwość aby zmienić niektórym plikom w tym projekcie kodowanie znaków na inne?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Niestety, nie ma takiej możliwości, przynajmniej mnie nic o niej nie wiadomo.
NetBeans ustawia kodowanie dla całego projektu, jeśli wykryje plik zawierający znaki kodowane w innych charsetach, zgłasza błąd i często nie pozwala ich nawet zapisać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie, ponieważ NetBeans ustawił kodowanie znaków we wszystkich plikach w projekcie na UTF-8, czy istnieje jakiś sposób żeby w części tych plików zmienić kodowanie na ISO-8859-2? Czy to narzędzie:
http://www.gzegzolka.com/?m=info sobie z tym poradzi? Ten post edytował Demoneos 27.04.2010, 09:12:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Gżegżółka powinna dać radę. Ked2 również.
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Zmiana kodowania zewnętrznym programem nie stanowi problemu oczywiście, ale miałem potem kłopot, by taki plik zapisać po edycji z poziomu NetBeansa.
|
|
|
![]()
|
|
^^ No właśnie (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
Lepszym rozwiązaniem byłoby może użycie biblioteki libiconv? Np. Kod echo iconv('UTF-8', 'ISO-8859-2', 'tekst do konwersji'); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Teoretycznie tak, ale za każdym razem gdy chcesz użyć pliku na serwerze będziesz go konwertować? Już lepiej edytować je tylko w kedzie i problem z głowy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to chyba najodpowiedniejszy temat do mojego problemu.
Mianowicie, mam zainstalowany Netbeans w wersji 7.1, ale od zawsze jak pamiętam mam kłopot z kodowaniem. Mimo że tworzę projekt i tam zaznaczam-właściwie jest domyślnie zaznaczone-UTF-8 to czasem zamiast polskich liter mam krzaczki. Dzieje się to wtedy gdzy nie określę kodowanie dla dokumentu. Mając taki plik:
Wyświetla mi tekst jako: Kod DzieĹ TydzieĹ Ale co dziwne, netbeans "czasem"-nie wiem czemu nie zawsze i od czego to zależy-tworzy mi pewien znak na początku dokumentu, screen dałem tu- bo nie mogłem go wkleić bezpośrednio z netbeansa. Moje pytanie zatem brzmi czemu tak się dzieje, czemu mam taki dziwny znak? Widzę póki co brak odzewu. Często przeglądam forum i wiem że jest grupa osób które poleca netbeans bo go używa, jak u Was wygląda to kodowanie? Czy wszędzie dajecie w dokumencie znaczniki meta? Bo używałem też niegdyś, a ostatnio prawie wcale, program geany, tam nie muszę nic ustawiać, jak jest dokument kodowany w utf-8 to nie trzeba dawać nic więcej - znaczników meta. Netbeans jest świetny, ale przez to kodowanie czasem problematyczny, muszę tworzyć plik w geany by nie było krzaków. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:16 |