|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Jestem w lekkiej rozterce, mianowicie nie wiem w jaki sposób podejść do problemu komunikacji systemu CMS z bazą danych. Odpada pomysł natywnego sterowania zapytaniami do bazy MySQL bo co jeżeli będzie potrzeba postawienia na PostrageSQL? Ano właśnie... Do głowy przychodzą mi 3 rozwiązania mojego problemu:
1. Użycie wbudowanej w php klasy PDO Jedyne co przemawia przeciw to tak naprawdę wydajność (nie wiem sam nie testowałem tylko czytałem na ten temat, mogę się mylić) 2. "Sterownik" oparty o uniwersalne metody klasy dla różnych typów danych W zasadzie coś takiego już mam, ale czy powinienem z tego korzystać? Wygląda to mniej więcej tak:
3. Zbudowanie czegoś jak powyżej ale zastąpienie tego łańcucha metod zwykłym zapytaniem SQL np.:
Czy nie ma jako takich różnic w poleceniach SQL? Marzy mi się możliwość podmiany fragmentu kodu/pliku po którym będę miał pewność że cała aplikacja będzie działała bez względu na to do jakiej bazy danych się ją przypnie. Czy mogę prosić o wskazówki doświadczonych programistów PHP? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja bym radził wykorzystanie gotowych sterowników a co do 3 to musisz mieć możliwość zarówno budowania zapytań w sposób:
Jak i wprowadzania zwykłych zapytań sql. Popatrz, jak robią to popularne frameworki (Zend, Symfony) Ten post edytował Pilsener 27.04.2010, 11:21:58 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
W przypadku uzywania PDO, zapytania sa modyfikowane przed puszczeniem do serwera. Proponuje zebys przyjal ostatnie rozwiazanie w poleczniu z PDO.
Osobiscie korzystam jednak z ORM. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%)
|
a ja bym radził rozpocząć od zwykłego wysyłania zayptań przez query() a potem w miare rozwoju samo Ci się wyjaśni czego potrzebujesz i zbudujesz sobie swoją klasę, albo i nie bo z tego co widzę Twoja nie rożni się zbytnio od dostępnej np: w Zend, a znając życie wszystkich funkcji, które ma Zend nie zaimplementowałeś...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
a ja bym radził rozpocząć od zwykłego wysyłania zayptań przez query() a potem w miare rozwoju samo Ci się wyjaśni czego potrzebujesz i zbudujesz sobie swoją klasę, albo i nie bo z tego co widzę Twoja nie rożni się zbytnio od dostępnej np: w Zend, a znając życie wszystkich funkcji, które ma Zend nie zaimplementowałeś... No na pewno nie udało mi się zaimplementować wszystkiego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dodałem tylko te opcje z których korzystam jeżeli miałbym używać czegoś nowego dodałbym kolejną metodę do klasy. Czy korzystając z zapytań SQL są jakieś różnice między budowaniem zapytań np. dla bazy MySQL a PgSQL? Bo niby sql to sql, ale nie mam doświadczenia |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy korzystając z zapytań SQL są jakieś różnice między budowaniem zapytań np. dla bazy MySQL a PgSQL? Bo niby sql to sql, ale nie mam doświadczenia Są różnice w składni zapytań, czy w definicjach tabel. Zazwyczaj nieduże i proste SELECT/UPDATE/DELETE powinny być zgodne między MySQL, SQLite czy Postgresem. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 18:02 |