![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2004 Skąd: Ostrzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Klasami bawię się od niedawna (właściwie kilku godzin
![]() -------------------- "To be or not to be..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeżeli się nie mylę, to chodzi Ci o zwracanie wartości z funkcji wewnątrz klasy. Otóż nie możesz zrobić tego jak 'zwykle' czyli podając nazwę funkcji. Musisz uzupełnić to o 'this'':
[php:1:4f95fbc29a]<?php //Wewnatrz Twojej klasy $a = $this=>JakasFunkcja(); // ?>[/php:1:4f95fbc29a] Sprawdź tylko czy '$this=>' jest dobrze, bo dawno się tym ostatnio bawiłem. Pozdrówka ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2004 Skąd: Ostrzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$this->
![]() Dzięki, działa ![]() -------------------- "To be or not to be..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kilka godzin temu przypomniałem sobie jak to miało być. Cieszę się, że mogłem pomóc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam problem trochę innej natury, ale do rzeczy.
Mam obiekty Kod +X
+-Y +--Z Jak z obiektór Z bądź Y wywołać metodę obiektu X? Czy to wogóle możliwe? ----- Dobra, sam już do tego doszedłem: [php:1:d226d4c606]<?php class Root { function getSomething() { return $this->something; } }; class Father extends Root { function getSomething() { return parent::getSomething(); } }; class Baby extends Father { function getSomething() { return parent::getSomething(0; } }; ?>[/php:1:d226d4c606] Jeśli jestem w błędzie, to proszę by mnie z niego wyprowadzono. -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz tak, ale z pomoca parent dostaniesz sie tylko do klasy rodzica bezposredniego, jak masz 3 poziomy tak jak tutaj i z ostatniego potomka chcesz sie dostac do klasy bazowej to sprobuj tak:
[php:1:abb6e9be90]<?php class Root { function getSomething() { return $this->something; } }; class Father extends Root { .... }; class Baby extends Father { function getSomething() { return Root::getSomething(); } }; ?>[/php:1:abb6e9be90] -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz mam jednak jeszcze jedną wątpliwość. Tak jest jeśli klasy dziedziczą po sobie. Czy jednak można używać parent:: jeśli klasy nie dziedziczą a tylko zawierają się w sobie.
Chodzi mi tu dokładniej o sytuację, że mam klasy. +Root +-Input +-Galeria +--Album +---Zdjecie To jest schemat jak się w sobie zawierają, a nie jak dziedziczą. Chodzi mi o to, że nie ma żądnych przesłanek żeby zdjęcie dziedziczyło np po albumie. I teraz mam takie obiekty, i jak ze Zdjęcie wywołać metodę obiektu Input? -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
[php:1:8bfa52b38c]<?php
class Album { function Album() { $this->Zdjecie = new Zdjecie; $this->Zdjecie->doSomthing(); } var $Zdjecie; } ?>[/php:1:8bfa52b38c] Mówisz o czymś takim? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 04:56 |