![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Więc jak w temacie mam 2 problemy jeden mały drugi taki większy:) Tak więc mam taki kawalek kodu:
i zawsze wyskakuje mi "Niedozwolony format pliku" więc problem jest z tym ifem, gdyż gdy dam tak:
to działa poprawnie. A drugim problemem jest download plików, tak aby po kliknięciu w przycisk "Pobierz" wyskakiwało to okienko z pobieraniem. Przeszukałem google i znalazłem jakieś skrypty ale niestety nie za bardzo je rozumiem, więc mija się to z celem. wiem, że coś z nagłówkami i funkcja readfile(); ale wolałbym jakby mi to ktoś po polsku wytłumaczył ![]() z góry dziękuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby ten if zadziałał musisz go sformułować w ten sposób:
drobna uwaga co do tego:
nie można tak? Co do pobierania, spróbuj tak:
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby ten if zadziałał musisz go sformułować w ten sposób:
dalej nie działa;/ już chyba próbowałem na wszystkie sposoby i dalej nic, nie mam pojęcia co z tym jest nie tak.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 21 Dołączył: 21.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dalej nie działa;/ już chyba próbowałem na wszystkie sposoby i dalej nic, nie mam pojęcia co z tym jest nie tak.. a tak? Kod if (($rozszerzenie[$cnt-1] != 'txt') || ($rozszerzenie[$cnt-1] != 'doc') || ($rozszerzenie[$cnt-1] != 'rar') || ($rozszerzenie[$cnt-1] != 'zip')) Teraz dopiero zauwazylem, wiesz ze "||" to jest OR ? A nie trzeba czasami tu uzyc "&&" czyli AND ? Bo tak to ten if zawsze jest spelniony... Ten post edytował cros 24.04.2010, 11:48:27 |
|
|
![]()
|
|
tak wiem,
chodzi mi o to, żeby skrypt sprawdzał jakie jest rozszerzenie pliku, i jeśli jest txt,doc,rar,zip to zapisywał go na serwerze, a jeśli nie to zwracał błąd a AND to to musiałby spełniać wszystkie te warunki co jest raczej nie możliwe ;| |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 21 Dołączył: 21.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wiem, chodzi mi o to, żeby skrypt sprawdzał jakie jest rozszerzenie pliku, i jeśli jest txt,doc,rar,zip to zapisywał go na serwerze, a jeśli nie to zwracał błąd a AND to to musiałby spełniać wszystkie te warunki co jest raczej nie możliwe ;| To chyba sie nie rozumiemy. Skoro dajesz "!=" czyli nierownosci, to AND w if spelni warunki, wtedy kiedy plik nie bedzie mial zadnego z tych rozszerzen, czyli wyswietli ze plik jest zly. Przetlumacze ci to na polski ![]() "Jesli $plik nie bedzie rowny "txt" i nie bedzie rowny "exe" i nie bedzie rowny "doc", wtedy komunikat "zle rozszerzenie pliku - else - zapisz plik" ![]() Czyli chyba o to ci chodzi. Ten post edytował cros 24.04.2010, 12:06:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Coś w stylu:
? Ja bym na Twoim miejscu sprawdził co właściwie $rozszerzenie[$cnt-1] zawiera ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
del
Ten post edytował cros 24.04.2010, 12:23:51 |
|
|
![]()
|
|
$rozszerzenie[$cnt-1] wyswietla txt, sprawdzalem
![]() ale jeśli jest lepsze rozwiązanie mojego problemu chętnie przyjmę propozycje:D Coś w stylu: ? Ja bym na Twoim miejscu sprawdził co właściwie $rozszerzenie[$cnt-1] zawiera ![]() ok, działa dzięki wielkie:D to jeszcze musze ten download zrobić, to co podałeś sciąga mi sie txt ale na końcu dodaje treść strony ;/ |
|
|
![]()
|
|
$rozszerzenie[$cnt-1] wyswietla txt, sprawdzalem ![]() ale jeśli jest lepsze rozwiązanie mojego problemu chętnie przyjmę propozycje:D mowie ci zmien "||" na "&&" i bedzie dobrze, ale skoro nie chcesz sluchac to trudno, twoja sprawa. Popatrz na tego swojego if'a i skumaj wkoncu ze on zawsze bedzie spelniony, stad masz komunikat bledu, nawet jak rozszerzenie jest txt. Uparty jestes widze. |
|
|
![]()
|
|
a i faktycznie z andami dziala tez, nie wiem czemu ja tam or widzialem;/
sorry wielkie, moj blad. nie uparty, tylko wolno kontaktuje czasami ![]() Ten post edytował pikko 24.04.2010, 12:26:52 |
|
|
![]()
|
|
a i faktycznie z andami dziala tez, nie wiem czemu ja tam or widzialem;/ sorry wielkie, moj blad. Z OR ten if mialby sens dopiero wtedy gdybys zamiast znaku nierownosci (!=), uzyl rownosci (==) , a komunikat bledy dal bys po else ![]() Kod if ($plik=="txt" || $plik=="doc" || $plik=="exe") { ...zapisz... } else { ..blad... } Najwazniejsze ze juz sobie poradziles. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Cros... Jeśli nie wiesz jak działa in_array i upierasz się na && lub || to zobacz może w manualu jak działa podana przeze nie funkcja. Jeśli nie to w skrócie opiszę:
in_array( szukana_rzecz, tablica_wartości ) Zwraca true jeśli szukana_rzecz znajduje się wewnątrz tablica_wartości. To po jaką cholerę stosować zapis skoro można użyć => ? A jeśli nie ma sę znajdować to można użyć negacji i wtedy zamiast: skoro można użyć => A gdy tych rozszerzeń zrobi się 30 to wyobrażasz sobie takiego if ogromnego? Ja wtedy zrobię zapis jako: Prostsze, wygodniejsze i o niebo prostsze do poprawek ![]()
Powód edycji: [thek]:
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Cros... Jeśli nie wiesz jak działa in_array i upierasz się na && lub || to zobacz może w manualu jak działa podana przeze nie funkcja. Jeśli nie to w skrócie opiszę: in_array( szukana_rzecz, tablica_wartości ) Zwraca true jeśli szukana_rzecz znajduje się wewnątrz tablica_wartości. To po jaką cholerę stosować zapis skoro można użyć => ? A jeśli nie ma sę znajdować to można użyć negacji i wtedy zamiast: skoro można użyć => A gdy tych rozszerzeń zrobi się 30 to wyobrażasz sobie takiego if ogromnego? Ja wtedy zrobię zapis jako: Prostsze, wygodniejsze i o niebo prostsze do poprawek ![]() Nie upieram sie, poprostu probowalem mu wytlumaczyc dlaczego mu to nie dzialalo, przynajmniej teraz bedzie wiedzial w czym tkwil blad. Pewnie ze rozwiazanie z arrayem jest lepsze, bardziej przejrzyste i latwiej dodawac kolejne rozszerzenia. Nie twierdzilem ze moj sposob jest lepszy, tylko probowalem wytlumaczyc, czemu mu to nie dzialalo - ok powtarzam sie ![]() |
|
|
![]()
|
|
dzięki wielkie raz jeszcze:)
bo ja go rozumiałem tak: jeśli $rozszerzenie[$cnt-1] nie równa się 'txt' lub nie równa się 'doc' lub(...) to wtedy wywal błąd, i wydawało mi się to poprawne.. a co do tego downloadu, pliki rar,doc ściąga poprawnie, tylko te txt nie trybi ----------------------------- spokojnie spokojnie nie ma powodów do kłótni:D użyłem inarray, bo wydaje mi się także, że to tak bardziej przejrzyście wygląda ![]() no i to także nowo poznana funkcja do kolekcji, że tak powiem:) Ten post edytował pikko 24.04.2010, 12:45:21 |
|
|
![]()
|
|
Cros... Ja przecież nie wyskoczyłem na Ciebie ani nie chciałem kłócić. Zwyczajnie poinformowałem, że w manualu jest fajna funkcja pozwalająca uprościć powtarzanie mnóstwa warunków. Wytłumaczyłem jak działa i podałem przykłady związane z wątkiem. Na nikogo nie wyskakiwałem
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Cros... Ja przecież nie wyskoczyłem na Ciebie ani nie chciałem kłócić. Zwyczajnie poinformowałem, że w manualu jest fajna funkcja pozwalająca uprościć powtarzanie mnóstwa warunków. Wytłumaczyłem jak działa i podałem przykłady związane z wątkiem. Na nikogo nie wyskakiwałem ![]() Wcale nie poczulem sie obrazony i bardzo dobrze ze napisales o tej funkcji, bo jest lepszym rozwiazaniem ![]() Moze cos zle napisalem, ze wygladalo na focha,ale nie mialem takiego zamiaru ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
ok z downloadem już Sobie poradziłem:)
pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:59 |