![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
dzisiaj mam coś takiego
jak należy to zrobić, aby po naciśnięciu przycisku Calculate w "<input type="text" name="prod" size="5" />"pojawil sie wynik z funkcji? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może zamiast innerHTML użyj value?
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja narazie się dopiero uczę także jeżeli mógłbyś pokazać trochę kodu jak to zrobić to byłbym wdzięczny, a tak poza tym to będzie to działać bez przeładowania strony?(tak jak normalnie w AJAX'ie ?)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zamień w funkcji innerHTML na value, czyli z:
document.getElementById('prod').innerHTML = productiv; na document.getElementById('prod').value = productiv; I powinno zadziałać, bo od tego jest JS by działało po stronie klienta. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem jak napisałeś, ale teraz w okienku z id="prod" wpisuje się NaN, więc musi gdzieś być błąd w funkcji, a nie mam pojęcia gdzie tam mogłem popełnić błąd. :/
EDIT: dobra doszedłem do tego ale zmieniłem z Kod function pro(wellf,skillf){ var wellness = 1 + 2 * (wellf / 100); var productiv = 0.25 * skillf * 2 * wellness * 2 * 1.5; document.getElementById('prod').innerHTML = productiv; } na Kod function pro(){ var wellness = 1 + 2 * ( document.getElementById('well').value / 100); var productiv = 0.25 * document.getElementById('skill').value * 2 * wellness * 2 * 1.5; document.getElementById('prod').value = productiv; } czy dałoby się zrobić tak jak myślałem na początku zeby przekazywać wartości z formularz jako argumenty zamiast czegoś takiego? Ten post edytował lordmonkey 24.04.2010, 14:41:25 |
|
|
![]()
|
|
Da się to zrobić na przynajmniej 2 sposoby. Albo zmieniasz wywołanie funkcji, albo funkcję. To co zrobiłeś to 2 wariant. Wariant pierwszy to zamiana:
na W tym przypadku podanym przeze mnie jawnie przekazujesz wartości, więc skrypt zna je i może przetwarzać. Możesz jeszcze ciut inaczej zrobić jako minimalny mix obu wariantów. Przekazujesz jako parametry same document.getElementbyId('tutaj_id') a w funkcji posługujesz się wywołaniem wellf.value choćby. To więc kwestia wygody tak naprawdę. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:12 |