![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z wykonaniem pętli na tabelach.
Pobieram dane z mysql'q do tabeli i chcę aby aby w poziomie były kolejne 2 tabele z następnymi danymi. Jeśli w poziomie będą już 3 tabele, ma przeskoczyć do następnego wersu i rozpocząć od nowa, z następnymi danym do 3. Poniżej przedstawiam obrazek jak to ma wyglądać: http://i42.tinypic.com/2lid634.png Jak dam 1 tabelę przez while to tworzą się następne ale tylko w pionie, a potrzebuję w pionie i poziomie:( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak rozumiem, każdy następny rekord z wyniku selecta ma Ci tworzyć nową tabelę.
Zastosuj dodatkową zmienną: $numer_tabeli Schemat postępowania będziesz wtedy mieć taki (wybacz skrótową formę, ale myślę że taki opis wystarczy) while (mysql_fetch_array){ $numer_tabeli++; if( ($numer_tabeli % 3) == 0) //jezeli numer tabeli jest wielokrotnoscia liczby 3{ //tutaj kod odpowiedzialny za przejscie do nastepnej linijki }else { //wyswietl tabele obok} } Ten post edytował lukasz_matysek 23.04.2010, 18:21:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem to co napisałeś(IMG:style_emoticons/default/sad.gif) .
Mam zapytanie $result=mysql_query("SELECT * FROM xxx WHERE xxx=xyx"); do tego pętla while ($r=mysql_fetch_array($result)) { /////////Tutaj jakies zmienne////// echo"<table border=1> <tr><td>$jakas_zmienna</td></tr> </table>"; } Aktualnie w taki sposób mam to zrobione i tabele rozwijają się w pionie, potrzebuję do tego dorobić przesunięcie w poziomie o 2 kolejne tabele. Nie mam pomysłu gdzie miałbym zastosować tą zmienną $numer_tabeli. P.S. Dzięki za zainteresowanie się tematem. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Panowe, BBCode. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Aj tam BBCode:P Temat można zamknąć, dziękuję za pomoc lukasz_matysek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprecyzowałem dokładnie w którym miejscu i jak powinieneś zastosować tą zmienną.
Wykorzystujesz: dzielenie modulo 3 (% 3) daje ci w wyniku 0, jeżeli dzielna jest wielokrotnością 3. tabelki te umieszczasz w większej tabeli, takim "kontenerze" tabel - w nich się mieszczą po 3 tabelki poziome, na zasadzie: Kolejną tabelkę zewnętrzną generujesz, kiedy numer_tabeli % 3 == 0. Jak oderwę się na chwilę od bieżącej roboty i nie zasnę na klawiaturze, to postaram się to napisać w kodzie. Ten post edytował lukasz_matysek 23.04.2010, 20:06:49 |
|
|
![]()
|
|
Już sobie poradziłem. Dałem tak przed </table> wstawiając całość w główną tabelę.
Kod if( ($numer_tabeli % 3) == 0) { echo "</tr><tr>"; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 07:09 |