![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
czy jest jakis sposob na sprawdzenie czy podany wyraz został napisany z małej lub dużej litery ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo...
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. To działa oczywiście. Ale w jaki sposób zrobić, by jeśli ktoś w formularzu wpisze małą literą swoje imię - to żeby system sam zmienił to imię, ale pisane dużą literą?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
//dla pola zawierającego tylko imię Jeśli masz tekst i chcesz tylko imiona to... Mi przychodzi na myśl tylko jakiś słownik - jak skombinujesz to pomyślimy. @MateuszS - świetna ironia ![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj również o Multibyte String, jeśli korzystasz z UTF-8.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja korzystam i sprawdzałem nawet przed chwilą - mb_stripos i stripos w ciągu z polskimi znakami dają te same rezultaty. Czyżby coś poprawili?
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja korzystam i sprawdzałem nawet przed chwilą - mb_stripos i stripos w ciągu z polskimi znakami dają te same rezultaty. Czyżby coś poprawili? Jaki rezultat?
Rezultat: Cytat ł
� |
|
|
![]()
|
|
Ano, tu widać różnicę. Zastanawia mnie tylko dlaczego wydzielili to w rozszerzenie zamiast nie zintegrować tego z generycznymi funkcjami (ew. z parametrem). Dziwne to PHP.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:30 |